BU UYGULAMAYI HATIRLIYORUZ… FAHRETTİN PAŞA TABELASINA NE OLDU?

0
Solda Norveç'in Başkenti Oslo'daki Rusya Büyükelçiliği'nin bulunduğu kavşağın adı Meydanı olarak değiştiriliyor. Sağda ise 2018 yılında ilişkiler bozukken BAE Büyükelçiliği'nien bulunduğu sokağın ve bağlı olduğu caddenin adı değiştiriliyor. Fakat bu tabela orada fazla kalmadı.

RUSYA’YA KARŞI AVRUPA’DA YENİ SOKAK, CADDE VE MEYDAN İSİMLERİ

Oğuz HAKSEVER

Avrupa’da, Rusya’ya yönelik yaptırımların, Rus kültürüne dair sanat etkinliklerinin iptal edilmesinin, hatta Rus sanatçıların iş akitlerinin feshedilmesinin ardından tepki içerikli yeni bir seri uygulama başladı ve yayılıyor.

Avrupa ülkeleri başkentlerindeki Rusya büyükelçiliklerinin bulunduğu sokak, cadde veya meydanların isimleri Ukrayna’ya destek çağrışımlı isimlerle değiştiriliyor.

 

Norveç’in başkenti Oslo’da Rusya Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi.

LİTVANYA İLE BAŞLADI

İlk uygulama Litvanya’da olmuştu. Vilnius Kenti’ndeki Rusya Büyükelçiliği’nin bulunduğu caddeye “Ukrayna Kahramanları” adı verilmişti.

Bu kararın ardından Norveç’in Başkenti Oslo Kent Konseyi harekete geçti. Oslo’da Rusya Büyükelçiliği’nin bulunduğu kavşağa “Ukrayna Meydanı” adı verildi.

Eski SSCB cumhuriyetlerinden biri olan Baltık’taki Letonya’nın Riga kentinde bulunan Rusya Büyükelçiliği’nin yer aldığı sokağın adı “Ukrayna Bağımsızlık Yolu” oldu.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’daki Rusya Büyükelçiliği’nin resmi adresinde de “Özgür Ukrayna Caddesi” ifadesi yer alacak.

Birleşik Krallık’ın Başkenti Londra’da da hareketlilik var. Parlamentonun Avam Kamarası’nda Londra’daki Rusya Büyükelçiliği’nin bulunduğu caddenin adının değiştirilmesi için lobi faaliyeti başladı. Sonuç alınırsa Rusya Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağın adı “Zelensky Caddesi” olacak.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag Belediye Meclisi de, Rusya diplomatik misyon şefliğinin bulunduğu Kristianiagade caddesinin adını “Ukraniegade” olarak değiştirmek üzere konuyu gelecek hafta ele alacak.

FAHRETTİN PAŞA SOKAK VE ZEYTİN DALI CADDESİ

Benzer uygulama Ankara’da da yapılmıştı. 2017 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerin gergin olduğu dönemde emirlik büyükelçiliğinin bulunduğu caddenin adının Fahrettin Paşa Sokağı olarak değiştirilmesi girişimi başlatılmıştı. O dönemde BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed, 1. Dünya Savaşı sırasında Arap Yarımadası’nda görev yapan Fahrettin Paşa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki bir tweeti paylaşmıştı. Bir Iraklı tarafından Twitter’da paylaşılan mesajda Fahri Paşa adlı Türk subayının araplardan para ve el yazması eser çaldığı iddia ediliyor, “Bunlar Erdoğan’ın ataları ve onların araplarla geçmişi” deniliyordu. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla söz konusu sokağın adı 2018 yılında “Fahrettin Paşa Sokağı” olarak değiştirilmişti. Sokağın bağlı olduğu caddenin adı da “Medine Müdafii Caddesi” olmuştu.

Yine 2018 yılında ABD’nin Suriye’de YPG/PKK’ya verdiği destekten ötürü Birleşik Devletler Büyükelçiliği’nin bulunduğu Nevzat Tandoğan Caddesi‘nin adı o dönem Türkiye’nin Suriye’deki Zeytin Dalı Operasyonu’ndan esinlenilerek “Zeytin Dalı Caddesi” olarak değiştirilmişti.*

Ankara 2018… Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerin gergin olduğu dönemde BAE Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağın ve bağlı olduğu caddenin adı manalı isimlerle değiştiriliyor.

FAHRETTİN PAŞA SOKAĞI ADI NE OLDU?

Birleşik Arap Emirlikleri ile bozuk ilişkilerin son zamanlarda hızlı bir şekilde tersine dönmesi nedeniyle bu haber hazırlanırken BAE Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağın adı kontrol edilmeliydi. Birleşik Araph Emirliği yönetimini utandırmak amacıyla sokağa adı verilerek onurlandırılan Medine Müdafii Fahrettin Paşa’nın hatırası oradan sessizce kalkmış. Büyükelçiliğin bulunduğu sokağa eski adı geri verilmiş. Medine Müdafii Caddesi  ise şehir kayıtlarından çıkarılmış; yerine ülkücü camianın önde gelen gazeteci yazarının adı gelmiş.

Galip Erdem Caddesi / 613. Sokak….

Zayed El Nahyan Caddesi / Abu Dhabi Sokak olabilir miydi?

*ABD Büyükelçiliği’nin pek işlemeyen kapısının geçtiği ve orijinal adı Nevzat Tandoğan Caddesi olan sonra adı Zeytin Dalı olarak değiştirilen caddenin adı Google Haritasında artık Ballı Sokak olarak geçiyor.

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here