“Dünyanın en yaşlı kadınıyım ama hiç bir sağlık sorunum yok… Artık bilim insanları ölümsüzlüğün anahtarının bende olabileceğini düşünüyor”

0

“Dünyanın en yaşlı kadınıyım ama hiç bir sağlık sorunum yok… Artık bilim insanları ölümsüzlüğün anahtarının bende olabileceğini düşünüyor”

116 yaşındaki İspanyol Maria Branyas, böyle diyor.

Branyas, uzun yaşamının önemli bileşenlerini paylaşıyor; bilim insanları da onun DNA’sının hastalıkları iyileştirmeye yardımcı olacak ipuçlarını ortaya çıkaracağını umuyor

İspanyol “Süper Büyükanne”, Kovid’den, iç savaştan, ölümcül depremden ve büyük bir yangından sağ kurtulan dünyanın en yaşlı kadını.

Kadının, işitme ve hareket etme sorunları dışında herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyor ve bilim insanları bunun nasıl olduğunu bilmek istiyor.

Maria Branyas’ın, kendi yaşındaki çoğu insanın aksine, herhangi bir kardiyovasküler sorunu yok ve dört yaşından itibaren hikayeleri kolaylıkla hatırlayabiliyor.

Araştırmacılar , hastalık ve yaşlanmayla ilgili çığır açıcı sırları keşfetmek amacıyla Amerika doğumlu süper asırlık kişiden DNA  örnekleri aldı ; bu sırlar, insan ömrünü büyük ölçüde uzatmanın anahtarını ortaya çıkarabilir.

Maria, daha önce “zehirli insanları” ortadan kaldırmanın, “aşırılıktan” kaçınmanın ve her gün doğal yoğurt yemenin uzun bir yaşam sürmesinde önemli unsurlar olduğunu paylaşmıştı.

Bu yılın başlarında Maria’yı Olot, Gerona’daki bakım evinde ziyaret eden İspanyol araştırmacı Manel Esteller, İspanyol ABC gazetesine şunları söyledi: “O inanılmaz.”

“Tamamen aklı başında bir kafası var.

“Sadece dört yaşındayken yaşadığı olayları etkileyici bir netlikle hatırlıyor ve yaşlılarda yaygın olan herhangi bir kardiyovasküler hastalık göstermiyor.

“Sahip olduğu tek şey hareket kabiliyeti ve işitme sorunları.”

Genetik alanında dünya lideri olan Dr. Esteller, Maria’nın uzun ömürlülüğünde hem doğanın hem de beslenmenin oynadığı rollerle ilgileniyor.

Şöyle açıkladı: “Genetik bir bileşenin olduğu açık çünkü ailesinde 90 yaşın üzerinde olan birkaç üye var.”

Maria , 4 Mart 1907’de San Francisco’da göçmen bir İspanyol ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve gazeteci babasının sağlığı ve mali durumu bozulunca 1915’te Katalonya’ya döndü.

116 yaşındaki daha önce şöyle demişti: “Her zaman az ama her şeyi yedim ve hiçbir zaman herhangi bir rejime uymadım.

Maria Branyas, 1925

“Herhangi bir hastalık geçirmedim ya da ameliyathaneye girmedim.”

Uzun yaşamını “düzen, huzur, aile ve arkadaşlarla iyi ilişkiler, doğayla temas, duygusal istikrar, bol miktarda pozitiflik ve zehirli insanlardan uzak olma”nın yanı sıra genlere ve “şansa” borçlu olduğunu söyledi.

Çalışma, Maria’nın DNA’sının altı milyar bölümünü analiz edecek ve yaşlanmayla doğrudan ilişkili 200 gene odaklanacak ve sonuçları, 79 yaşındaki ortanca kızıyla karşılaştıracak.

“Süper Büyükanne” olarak bilinen Maria’nın 90 yaşında bir büyük kızı ve 77 yaşında bir kazada ölen bir oğlu var.