Rusya ve Ukrayna: Ordular ve Güçler

0

Rusya ve Ukrayna: Ordular ve Güçler

Putin, haftalardır Ukrayna sınırı boyunca devasa bir füze ve roket cephaneliği konuşlandırıyordu. Füze teknolojisi söz konusu olduğunda Rusya bir dünya lideridir.

Haftalardır, sayıları son birkaç günde yaklaşık 200.000’e ulaşan Rus askeri, kendilerini bir orak gibi Ukrayna çevresinde konumlandırmıştı. Perşembe sabahı, Başkan Vladimir Putin’in Donbass’ta özel askeri operasyonlar olarak adlandırdığını açıkladığı gibi, Ukrayna’ya güneybatıdan girdiler .

Daha Putin açıklamasını yaparken, haberlere göre, başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna genelinde ve ülkenin kuzeydoğusundaki Kharkiv ve ikinci büyük şehri de dahil olmak üzere patlamalar duyuldu.

Putin, haftalardır Ukrayna sınırı boyunca devasa bir füze ve roket cephaneliği konuşlandırıyordu. Füze teknolojisi söz konusu olduğunda Rusya bir dünya lideridir. Füzelerini, kara kuvvetleri hareket ederken, limanlar ve havaalanları gibi önemli tesisleri ele geçirirken ve Ukrayna kuvvetlerini ve altyapısını alt ederken Ukrayna’nın hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmek için kullanabilir.

Küresel silah ticaretini izleyen Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre, Rusya’nın 2020’deki askeri harcaması 61,7 milyar ABD dolar ile Ukrayna’nın harcadığı 5,9 milyar ABD dolarının on katından fazlaydı.

İki ulusun askeri yeteneklerinin kafa kafaya karşılaştırılmasında, Rusya hemen hemen her açıdan Ukrayna’yı geride bırakıyor. 2006 yılından bu yana dünya genelindeki ülkelerin askeri yeteneklerini analiz eden Global Fire Power’a göre, Rusya askeri açıdan en güçlü ikinci ülke iken, Ukrayna 140 ülke arasında 22. sırada yer alıyor.

Personel ve ekipman karşılaştırması

Rusya’nın yaklaşık 850.000 aktif personeli var ki bu Ukrayna’nın 250.000 miktarının üç katı.
Hava gücü açısından, Rusya’nın 772 avcı uçağı ile 4.100’den fazla uçağı varken, Ukrayna’nın sadece 69’u savaş toplam 318 uçağı var.

Benzer şekilde, kara kuvvetleri açısından Rusya’nın yaklaşık 12.500 tankı ve 30.000’den fazla zırhlı aracı varken, Ukrayna’nın sadece 2.600 tankı ve 12.000 zırhlı aracı var.

Rusya’da yaklaşık 14.000 çekilebilir ve kundağı motorlu topçu silahı bulunurken, Ukrayna’nın toplam sayısı 3.000’in biraz üzerinde.

Donanmaların bu çatışmada herhangi bir doğrudan temas kurma olasılığı düşük olsa da, Ukrayna ile toplam 38 deniz gemisine kıyasla, Rusya’nın biri uçak gemisi de dahil olmak üzere 600’den fazla deniz gemisi var. Denizdeki gizli yetenekler için Rusya’nın 70 denizaltısına karşı Ukrayna’nın denizaltısı yok.

Batı’dan füzeler ve yardım

Ukrayna, ABD’den alınan tanksavar füzelerle kendini silahlandırıyordu. Aralık ayından bu yana Ukrayna’ya, Ukrayna birliklerinin Rus tanklarını hedef almasına yardımcı olacak yüzlerce Javelin füzesi verildi. Bir askerin onu omzundan ateşleyebileceği ve otomatik kızılötesi yönlendirme sistemi, herhangi bir tankın en zayıf kısmı olan – tankları yukarıdan hedef alacak anlamına gelen- insan tarafından taşınabilir bir ateşle tank karşıtı füzedir.

11 Şubat’ta Reznikov, 90 ton ABD mühimmatının geldiğini tweetledi ve o zamana kadar toplam askeri yardımı 1.300 tonun üzerine çıkardığını söyledi.

The New York Times’a göre ABD, 2014’ten bu yana Ukrayna’ya güvenlik yardımı için “Javelin ve diğer anti-zırh sistemleri, bombaatarlar, büyük miktarlarda topçu gibi teçhizatı içeren 200 milyon ABD Doları’lık bir paket dahil olmak üzere, 2,7 milyar ABD dolarından fazla taahhütte bulundu.

Ancak şimdi Rusya’nın “istilası” başladığına göre, Rusya’nın çok daha küçük batı komşusu üzerindeki askeri üstünlüğü düşünüldüğünde, bunların hepsi artık pek de önemli olmayacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here