Ukrayna Krizi Nasıl Gelişti ve Nereye Gidebilir?

0

Ukrayna Krizi Nasıl Gelişti ve Nereye Gidebilir?

İşte, büyük bir askeri çatışmaya dönüşme tehdidi oluşturan bir çatışmanın arkasındaki nedenlere ve Rusya, ABD ve NATO için neyin tehlikede olduğuna dair bir kılavuz.

Soğuk Savaş’tan bir sahne gibi.
Öngörülemeyen bir Rus lider, bir komşunun sınırına asker ve tank yığıyor.
Kanlı bir Doğu-Batı yangını tehdidi.

Ancak, geçmiş bir çağdan kalma tehlikeli bir bölüm gibi görünen şey, artık küresel meselelerde ön planda ve merkezde.

11 Şubat’ta Avrupalı ​​liderlerle yaptığı görüşmenin ardından Beyaz Saray, Rusya’nın ertesi hafta, 16 Şubat’ta Ukrayna’yı tam ölçekli bir işgale başlayabileceği konusunda uyardı . Gün eylemsiz geçti, ancak ABD ve Rusya , birbirinden tamamen farklı iki teklif sundu . Ukrayna’yı çevreleyen zemindeki gerçekliğin versiyonları.

Amerika ve NATO müttefikleri Rus tehdidinin artmaya devam ettiğini söylerken, Kremlin kısmi bir asker çekilmesi olarak tanımladığı olayla ilgili şimdiye kadarki en ayrıntılı açıklamasını yaptı.

ABD’li yetkililer, Rusya’nın asker sayısının 130.000’e ulaştığını söylüyor. Ellerinde , ABD tarafından sağlanan teçhizat ve eğitime rağmen Ukrayna ordusunun durduramayacağı 175.000 askerlik bir işgal kuvveti öngören bir Rus savaş planına dair kanıtları olduğunu söylüyorlar .

Yaklaşık 8.500 Amerikan askeri , büyük olasılıkla bölgedeki Amerikan müttefiklerine güvence sağlamak için Doğu Avrupa’ya olası konuşlanma için “yüksek alarmda” .

Askeri bir harekât, 1990’lardan beri Avrupa’yı yöneten güvenlik yapısı için ciddi sonuçlar doğuracak şekilde, zaten istikrarsız olan Sovyet sonrası bölgeyi istikrarsızlaştırmakla tehdit ediyor.

Rusya, bu yapıyı yeniden şekillendirmek için geniş kapsamlı taleplerin bir listesini yaptı – NATO ve ABD’nin reddettiği pozisyonlar. Rus yetkililer defalarca Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etme planı olmadığı konusunda ısrar ettiler, ancak Bay Putin açıkça bunu dışlamadı .

Ukrayna krizinin arkasında ne var?
Sovyetler Birliği çöktükten sonra, NATO doğuya doğru genişledi ve sonunda Komünist alanda bulunan Avrupa ülkelerinin çoğunu aldı. Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Baltık cumhuriyetleri Litvanya, Letonya ve Estonya, Polonya, Romanya ve diğerleri gibi NATO’ya katıldı.

Sonuç olarak, Sovyetlere karşı koymak için oluşturulan bir ittifak olan NATO, Rusya’yı doğrudan sınırlayan Moskova’ya yüzlerce mil yaklaştı. Ve 2008’de – bir gün – Ukrayna’yı kaydetmeyi planladığını belirtti, ancak bu hala uzak bir olasılık olarak görülüyor.

Bay Putin, Sovyetlerin dağılmasını, Rusya’yı dünyanın büyük güçleri arasındaki haklı yerini alan ve onu yırtıcı bir Batı’nın merhametine bırakan bir felaket olarak nitelendirdi. 22 yılını Rusya’nın ordusunu yeniden inşa etmek ve jeopolitik nüfuzunu yeniden öne çıkarmak için harcadı.

Rusya cumhurbaşkanı NATO’nun genişlemesini tehditkar ve Ukrayna’nın buna katılması ihtimalini ülkesi için varoluşsal bir tehdit olarak nitelendiriyor. Rusya askeri olarak daha iddialı ve daha güçlü hale geldikçe, NATO hakkındaki şikayetleri daha keskin hale geldi. ABD, Ukrayna ve NATO yetkilileri böyle bir şey olmadığında ısrar etse de, Ukrayna’daki Amerikan balistik füzeleri ve muharebe kuvvetleri hayaletini defalarca dile getirdi .

Bay Putin ayrıca Ukrayna ve Beyaz Rusya’nın kültürel ve tarihsel olarak temelde Rusya’nın parçaları olduğu konusunda ısrar etti . Belarus üzerinde hatırı sayılır bir hakimiyeti var ve yıllardır Rusya ile bir tür yeniden birleşme hakkında konuşuyor.

Ancak Doğu-Batı ilişkileri, Ukrayna’daki kitlesel protestoların Putin ile yakın müttefik bir cumhurbaşkanını görevden almaya zorladığı 2014 yılının başlarında büyük ölçüde kötüleşti. Rusya, Ukrayna’nın bir parçası olan Kırım’ı hızla işgal etti ve ilhak etti. Moskova ayrıca, 13.000’den fazla insanı öldüren ve hala devam eden bir savaşta Ukrayna’nın Donbas bölgesinin bir kısmının kontrolünü ele geçiren ayrılıkçı bir isyanı da körükledi.

2015 yılında Donbas ile ilgili bir ateşkes anlaşması, Rus vekillerine dış ilişkiler de dahil olmak üzere Ukrayna politikasının çoğu üzerinde veto yetkisi verebilir. Ancak savaşın Rusya’yı Ukrayna’da daha az popüler hale getirmesi ve her iki tarafın da birbirini anlaşmayı ihlal etmekle suçlamasıyla birlikte, hiçbir zaman tam olarak uygulanmadı.

Putin ne istiyor?
Bay Putin, Moskova’nın Sovyet günlerinde kullandığı güce benzeyen, Rusya’nın hakim olduğu geniş bir güvenlik bölgesi kurarak zamanı 30 yıldan fazla geriye alma niyetinde görünüyor. Şimdi 69 yaşında ve muhtemelen siyasi kariyerinin alacakaranlığına doğru ilerliyor, açıkça 44 milyonluk bir ülke olan Ukrayna’yı Rusya’nın yörüngesine çekmek istiyor

Rusya’ya maliyeti yüksekse bunu zorla yapmaya ne kadar istekli olduğu ve esnek ama Rusya’dan ayrı kalan bir Ukrayna’dan memnun olup olmayacağı daha az açık.

Rusya, Aralık ayında NATO ve ABD’ye güvenliğini sağlamak için gerekli olduğunu söylediği bir dizi yazılı talep sunmuştu. Bunların en başında, Ukrayna’nın asla NATO’ya katılmayacağının, NATO’nun halihazırda katılan Doğu Avrupa ülkelerindeki güçlerini geri çekmesinin ve Ukrayna’da 2015 ateşkesinin uygulanacağının garantisi yer alıyor. anlamına gelirdi.

Batı, diğer endişeler üzerinde açılımlar yaparken ve yaptırımları tehdit ederken, ana talepleri elden çıkardı. Moskova’nın saldırgan duruşu aynı zamanda Ukrayna milliyetçiliğini de alevlendirdi ve vatandaş milisler , bir Rus işgali durumunda uzun bir gerilla kampanyasına hazırlanıyor.

Putin’in zamanlaması, kendisine özellikle dostane davranan ve NATO’yu küçümseyen Başkan Donald J. Trump’tan, ittifaka bağlı ve Kremlin’e güvenmeyen Başkan Biden’a geçişiyle de ilgili olabilir.

Ayrıca geçmişte olduğu gibi bir dış tehdide odaklanarak milliyetçileri içeride de desteklemek isteyebilir. Bay Putin, otoritesine yönelik iç zorlukları ezdi, ancak geçen yıl, ekonominin tökezlemesi ve pandeminin şiddetlenmesiyle muhalefet grupları, son yılların en büyük Putin karşıtı protestolarından bazılarını düzenledi .

ABD nasıl yanıt vermeyi planlıyor?
Beyaz Saray, 11 Şubat’ta, Putin’in üç taraftan kara, deniz ve hava kuvvetleriyle Ukrayna’yı kapatarak 16 Şubat’ta Ukrayna’ya büyük bir saldırı düzenleyebileceği konusunda uyardı. Yetkililer, belirli bir tarihten bahsetmenin Rus dezenformasyon çabasının bir parçası olabileceğini kabul ettiler. Gün askeri harekat olmadan geçti ancak Başkan Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme olasılığının “çok yüksek” kaldığını ve Başkan Vladimir V. Putin’in bunu birkaç gün içinde gerçekleştirmesini beklediğini söyledi.

ABD’li yetkililer, Putin’in işgale karar verip vermediğini hâlâ bilmiyor.

Aralık ayının başlarında, Bay Biden, yönetiminin Ukrayna için savaşmak için asker göndermeyi düşünmediğini, çünkü diğer nedenlerin yanı sıra Ukrayna’nın NATO ittifakının bir üyesi olmadığını ve toplu savunma taahhüdü altına girmediğini açıkça belirtti.

Bunun yerine ABD, Ukrayna’ya tanksavar ve uçaksavar silahları gönderdi, Rusya sınırındaki NATO ülkelerindeki Amerikan askeri varlığını artırdı ve Doğu Avrupa’ya gönderilmek üzere 8500 askeri yüksek alarma geçirdi. Yönetim yetkilileri ayrıca son zamanlarda, Bay Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD’nin ağırlığını bir Ukrayna isyanına verebileceği konusunda uyardı .

Ancak Bay Biden’ın yanıtının özü, diplomatik kanalları açık tutarken ve tüm NATO müttefiklerini birleşik bir politikanın arkasında toplamaya çalışırken, Bay Putin’i “hiç görmediği ekonomik sonuçlarla” tehdit etmek oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin verebileceği en ağır ekonomik darbe, Rusya’yı uluslararası bankacılık sisteminden kesmek olacaktır. Bay Biden, bir Rus işgalinin Moskova’nın ödüllü projelerinden birinin, Avrupa’ya doğal gaz ihracatını artırmaya yönelik 11 milyar dolarlık Nord Stream 2’nin ölümünü getireceğini söyledi.

Yetkililer, yönetimin Putin ve müttefiklerinin denizaşırı ülkelerde elinde bulundurduğu kişisel varlıkları dondurmaya çalışacağını ve Rusları sevgili yeni nesil telefonlarından, dizüstü bilgisayarlarından ve diğer aygıtlarından ve orduyu gelişmiş ekipmanlardan mahrum bırakabilecek yaptırımlar uygulayabileceğini söylüyor.

Amerikalı yetkililer, Rusya’nın taleplerine yanıt olarak, nükleer silahların kontrolüne ilişkin görüşmeler, askeri tatbikatlarda daha fazla şeffaflık gibi Rus meslektaşlarının değerli olarak adlandırdıkları ancak merkezi olmayan önlemler önerdiler. Ayrıntılar yakından izlenmeye devam etse de Avrupalı ​​liderler Moskova ile kendi görüşmelerini sürdürüyorlar.

Ukrayna’da yoğunlaşan bir çatışma, son zamanlarda Afganistan’dan dağınık bir şekilde geri çekilmesinin ve NATO’nun “modası geçmiş” olduğunu ilan eden Bay Trump yönetimindeki dış ilişkilerden çekilmesinin ardından Amerika’nın küresel liderliğine olan güveni yeniden tesis etmeye çalışan Biden yönetiminin kararlılığını test edecek .

Rusya ile tırmanan bir çatışma, ABD’nin NATO’nun dikkatini Çin’in ortaya çıkardığı güvenlik sorununa çevirmeye yönelik son zamanlardaki çabalarını alt üst etme tehdidini de beraberinde getiriyor.

Avrupa için tehlikede olan nedir?
Avrupa için tehlikede olan, Putin’in II. Dünya Savaşı’ndan bu yana kıtada barışın korunmasına yardımcı olan güvenlik yapısını altüst etmesine izin verip vermeyeceğidir. Avrupalılar, Rus saldırganlığının çeşitli biçimlerine nasıl yanıt verecekleri konusunda bölünürken, çatışma aynı zamanda Avrupa Birliği ve NATO içindeki çatlakları da gözler önüne serdi.

Doğuda büyümüş, akıcı Rusça konuşan ve Sayın Putin ile iyi bir çalışma ilişkisi geliştirmiş olan Şansölye Angela Merkel’in ayrılmasıyla, Avrupa, Moskova ile paha biçilmez bir muhatabı kaybetti. Halefi Olaf Scholz, krizde önemli bir rol üstlenmediği için eleştirildi.

Avrupa’nın Rusya ile önemli ticari bağları var ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra uygulanan yaptırımlardan ABD’den çok daha fazlasını kaybedecek. Aynı zamanda Rusya’nın gaz kaynaklarına da bağımlı, bu da Putin’in geçmişteki anlaşmazlıklarda istismar ettiği bir zayıflık.

Kaynak: The New York Times

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here