Putin’in Donetsk ve Luhansk kararına tepkiler.

0

Putin’in Donetsk ve Luhansk kararına tepkiler.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda Rus ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını resmen tanıdığını duyurdu. Putin’in kararına art arda tepki geldi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO ve ABD’yi Ukrayna üzerinde egemenlik kurduğunu ve Batının bir kolonisi haline geldiğini ifade etti. Putin, Ukrayna’nın doğusunda Rus ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını resmen tanıdığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu kararına tepkiler geldi.

TÜRKİYE

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın kararına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

* Rusya Federasyonu’nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir.

* Rusya’nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz.

* Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz.

ABD

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nın uluslararası taahhütlerini açıkça ihlal ettiğini ifade ederek, alınan ek önlemlerin yakın zamanda açıklanacağını belirtti. Rusya’dan böyle bir hareket beklendiği ve ABD’nin hemen yanıt vermeye hazır olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:

NATO

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “2015 yılında, Rusya’nın da dahil olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna’nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tam saygısını yeniden teyit etti. Donetsk ve Luhansk, Ukrayna’nın bir parçasıdır. Moskova, ayrılıkçılara mali ve askeri destek sağlayarak doğu Ukrayna’daki çatışmayı körüklemeye devam ediyor. Ayrıca Ukrayna’yı bir kez daha işgal etmek için bahane üretmeye çalışıyor” dedi.

Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’nın kabul görmüş sınırları içinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediğini yineleyerek, “Müttefikler, Rusya’yı mümkün olan en güçlü şekilde diplomasi yolunu seçmeye, Ukrayna ve çevresindeki devasa askeri birikimini geri çekmeye ve uluslararası yükümlülüklerine ve taahhütlerine uygun olarak Ukrayna’dan güçlerini çekmeye çağırıyor” ifadelerini kullandı.

FRANSA 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in, kararını kınadı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Putin’in açıklamasının ardından Elysee Sarayı’nda güvenlik zirvesini toplayan Macron, ardından ABD Başkanı Biden ve Almanya Başbakanı Scholz ile durum değerlendirmesi yaptı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın kararının ‘açıkça Rusya’nın uluslararası taahhütlerinin tek taraflı ihlali ve Ukrayna’nın egemenliğine saldırı anlamına geldiği’ belirtildi.

 AB

Putin’in söz konusu kararı açıklamasının ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik, kararlılık ve kararlılıkla tepki gösterecek” dedi.

Söz konusu kararın ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de aynı cümlelerle sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

İNGİLTERE

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, “Putin’in Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni bağımsız devletler olarak tanıması, Rusya’nın Minsk anlaşması kapsamındaki taahhütlerini açıkça göz ardı ettiğini gösteriyor. Bu adım, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik yeni bir saldırıyı temsil ediyor, Minsk sürecinin sona erdiğini gösteriyor ve BM Anlaşmasının ihlali anlamına geliyor. Rusya’nın diyalog yerine karşı karşıya gelmek için bir yol seçme kararını gösteriyor. Müttefiklerle koordineli olacağız. Rusya’nın uluslararası taahhütlerini ihlal etmesinin cezasız kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Bakan Truss, Putin’in kararının ardından sosyal medya hesabından yaptığı yeni açıklamada, “Yarın, uluslararası hukuku ihlallerine ve Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırılara yanıt olarak Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar açıklayacağız” dedi.

ALMANYA

Ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da sosyal medya hesabından konuya dair açıklama yaptı. Baerbock , açıklamasında, “Putin’in doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı halk cumhuriyetlerini tanıması, Normandiya formatında ve AGİT’te yıllarca süren çabaları kasıtlı olarak geçersiz kılıyor. Bu uluslararası hukuk ihlaline tepki göstereceğiz ve ortaklarla işbirliği yapacağız” dedi.

NORVEÇ

Norveç Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Norveç’in, Putin’in kararını kınadığı ifade edilerek, “Bu, Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bir başka ihlalidir ve Minsk anlaşmalarının ruhuna ve lafzına doğrudan aykırıdır” denildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here