HATAY Habib-i Neccar Camii

0

HATAY Habib-i Neccar Camii

Medeniyetler şehri olan Antakya- Hatay köklü kültürel mirasa sahip bir şehirdir…
Ve bu güzel, huzur kokan şehir insanlarıyla da kendine hayran bırakır.

Hatay’ın en büyülü yerinden bahsedeceğim size Habibi Neccar Cami…

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen Anadolu’da yapılan ilk cami olduğu kabul edilir.

Cami Kurtuluş Caddesi’ndedir. Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalının adını taşımaktadır. Bu olay Kur’an-ı Kerim’de Yasin Suresi’nde geçmektedir.


Yasin suresi. 20. Ayet Şehrin en uzak yerinden bir adam koşarak geldi: “Ey halkım, gönderilmiş olan resullere uyun!” dedi.

Habib-i Neccar Camisinin hikayesi; bir adam girdi şehre koşarak…
MS 40’ yıllarda İsa’nın yardımcıları Antakya’ya gelip tanrının tek olduğunu insanlara anlatmaya çalışır. Elçilere inananların başında marangoz Neccar gelir.
Habibi Neccar geçimini marangozluk yaparak sağlayan Antakya halkındandır.

Cüzzamlı bir oğlu olduğu için hayatını mağarada geçirmektedir. Hz. İsa Yahya ve yunusu Antakya’ya gönderir. Şehre gelen elçiler ilk olarak Habib-i Neccara karşılaşırlar. Neccar elçilere kim olduklarını sorar; onlarda Hz. İsa’nın elçileri olduklarını söylerler. Bu iki elçiden peygamberin yolladıklarına dair bir delil ister. Allah’ın izniyle biz hastalıklara şifa veririz. Cüzzamlı oğlu elçilerin elinden şifa bulunca, Neccar şüphe etmez elçilerin dinine iman eder. Sonra elçiler şehre inip halkı dine davet ederler.

Çabalarına geri dönüş sağlayamazlar. Hastalıklara şifa verdiğini duyurup, halkın onların etrafında toplandıklarını duyan şehrin Hükümdarı, elçileri zindana attırır. Uzun süre kendilerinden haber gelmeyince üçüncü elçi Şem ’nu Safa Antakya’ya gönderilir. Kimliğini açığa vermeden kralın sarayına girer. Amacı kendisinden önce gönderilen iki elçiyi kurtarmaktır. Zamanla Kralın güvenini kazanır. Kendisinden önce gelerek hastalara şife verdiğini söylerek, elçileri imtihan etmesini teklif eder. Kral kabul eder ve elçileri çağrılttırır. Arkadaş oldukları halde birbirlerini tanımıyormuş gibi davranırlar. Şem’u Safa arkadaşlarına: Nereden gelip? Nereye gidersiniz? Sizi kim gönderdi diye sorar. Elçiler kendilerini İsa peygamberin gönderdiğini ve hak olan Tevfik dinini halka davet etmeye geldiklerini söylerler, bunun üzerine Kral ve halkı bu daveti kabul etmez. İnkâr yoluna giderler. Büyü yapmakla suçlarlar elçileri… Atalarının dininden vazgeçmeyen halk, elçileri taşlarlar. Bunu duyan Habib-i Neccar şehre koşarak gelir. ‘Ey kavmim sizden hiçbir karşılık beklemeyen, bu kimselere uyun. Onlar doğru yola ermiş olanlardır. Halk elçilerin getirdiği dine inandığı, atalarının dinine ihanet ettiği gerekçesiyle Habib-i Neccarı da şehit eder.

Osmanlı dönemi eseri olan bu caminin etrafı medrese odalarıyla çevrilidir. Cami’nin kuzeydoğu köşesinde İsa’nın elçilerinden Yunus ve Yahya ile onlara ilk inanan ve şehit edilen ilk kişi olan Antakya’nın Habib-i Neccar’ın türbesi bulunur.

Hataya geldiğinizde ziyaret etmeye geleceğiniz ilk yer Habibi Neccar Camii olmalıdır.

Atay BARBUROĞLU/Yazar-Sanat Eleştirmeni
www.kentekrani.com 10 Ocak 2022

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here