Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasının 20. yüzyılın en büyük felaketi olarak belirlenmesi istendi

0

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasının 20. yüzyılın en büyük felaketi olarak belirlenmesi istendi

Rusya’da bazı milletvekilleri, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının resmi anlamda 20. yüzyılın en büyük felaketi olarak belirlenmesi için kolları sıvadı.

Rusya Liberal Demokrat Partisi’nden (LDPR) milletvekillerinin Duma’ya sunduğu teklifin ardından, Rus vekiller 20. yüzyılın en büyük felaketini oylayabilir.

SPUTNİK’İN haberine göre, teklifte, “Duma bir kez daha 30 yıl önce gerçekleşen, siyasi, toplumsal ve ekonomik sorunlara yol açan olaylardan tarihi dersler çıkarılmasının önemine dikkat çekiyor, Sovyetler Birliği’nin dağılmasını 20. yüzyılın en büyük jeopolitik felaketi olarak değerlendiyor.

Bu olay toplumsal yaşamın farklı alanlarında çözülmeye, ekonomik ve siyasi krizin alevlenmesine ve ulusal topraklarımızda krizlerin ortaya çıkmasına yol açtı” ifadeleri kullanıldı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) varlığı, 25 Aralık 1991’de 1985’ten beri lideri olan Mihail Gorbaçov’un artık devlet başkanı olarak görev yapmayacağını açıklamasının ardından son buldu. Nitekim Rusya Federasyonu’nun ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Belarus ve Ukrayna liderleri ile birlikte 8 Aralık’ta Belovej Anlaşmaları’nı imzalamış, SSCB’nin resmen dağıldığını duyurmuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here