“CEBRAİL”İN* MESAJLARI KABUL GÖRDÜ.

0

“CEBRAİL”İN* MESAJLARI KABUL GÖRDÜ.

        Gabriel Boric’in eski fotoğrafları tipik bir “Bu kişiyi devlet başkanı seçer misiniz?” testi niteliğinde.

ÖĞRENCİ HAREKETİ LİDERİ ŞİLİ’DE DEVLET BAŞKANI OLDU.

Şili’de hafta sonu yapılan başkanlık seçimlerinin ikinci turunda 35 yaşındaki eski öğrenci hareketi lideri, sol blokun adayı Gabriel Boric, oyların % 56’sını alarak devlet başkanı seçildi. Yeni başkan Mart 2022’de göreve başlayacak.

Rakibi merkez sağın ve muhafazakarların adayı Jose Antonio Kast, Güney Amerika tarihinin en genç seçilmiş devlet başkanı adayını tebrik etti.

Şili seçmeni, politikacı denilince akla gelen imgelere aldırmayan bir ismi başkan seçmekte tereddüt etmedi. Gabriel Boric’in, “moda anlayışımı değil, çalışmalarımı politikalarımı yargılayın” çağrıları yerini buldu.

İşte yaygın anlayışa göre sıra dışı görünen bir politikacının öyküsünden kareler.

Gabriel Boric, Şili’nin en güneyinde, Antartika bölgesinde doğdu. 2004 yılında hukuk okumak için Santiago’da Şili Üniversitesine kaydoldu.

Boric, kısa sürede öğrenci lideri oldu. Üniversite’nin senatosunda görev aldı. Şili’de parasız eğitim için başlayan öğrenci hareketinin lideri olarak dikkat çekti.

GÖRÜNÜMÜYLE SIRA DIŞI BİR POLİTİKACI 

Gabriel Boric, 2014 yılında doğduğu bölgenin bağımsız milletvekili adayı olarak Şili Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Milletvekili olarak, kadın erkek eşitliği, sosyal adalet, çevre, yerli halkların hakları gibi konulardaki çıkışlarıyla Şili’de tanınan bir siyasi figür oldu.

                        Gabriel Boric, Şili Parlamentosu’ndaki kürtaj yasası oturumunda. Yıl : 2016

Gabriel Boric, milletvekilliği sırasında saç kesim tarzıyla da ilgi odağıydı.

Boric’in 2016 Kasım Ayı’nda Küba Lideri Fidel Castro’nun ölümü üzerine yayımladığı mesaj: “Comandante’ye Saygılarımla”

ETKİLİ KAMPANYA

Gabriel Boric, Şili Devlet Başkanlığı seçimlerinde halktan imza toplayarak aday oldu. Ülkenin bütün kesimlerine hitap eden bir kampanya yürüttü. Şili seçmenine İsveç modeli refah devleti vaadetti. Ülkenin önde gelen sol ekonomistlerinden oluşan bir danışmanlar kadrosu oluşturdu. Kampanyası özellikle yoksul halk kesimleri ve kırsalda yaşayan kesimde büyük ilgi gördü. Gençlerin oyları zaten yaygın tabirle “cepteydi”…

Gabriel Boric’in kampanyasından gençlere hitap eden afiş: “Kampanyaya Katılın” çağrısı. Afişte bir dönemin özgürlük ve karşı kültür simgesi Volkswagen minibüs de ihmal edilmemiş.
                                     Boric’in kampanya afişlerinden biri: “Şili’nin Değişimine Katılın”
                                    Gabriel Boric’in kampanyasındaki ana slogan: “Daha İyi Yaşam için”
Kampanyası sırasında Boric’in merak edilen bir özelliği de dövmeleriydi. Ekim 2021’de Bir basın toplantısında kolundaki  dövmeyi gösteriyor.

Gabriel Boric’in vaadlerinden biri de Sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende’yi darbeyle deviren diktator Pinoche’nin hazırlattığı anayasayı değiştirip özgürlükçü bir toplum sözleşmesi oluşturmak.
Şili’nin Seçilmiş Devlet Başkanı, zaferin belli olmasından sonra mitingte hayat arkadaşı Irina Karamanos’la…

Gabriel Boric, kampanya sırasında rakiplerinin sık sık tecrübesiz eleştirileriyle karşılaştı. Boric bu eleştirilere sade bir cevap vermekteydi: “Olabilir, öğreneceğim”.

Kendisine, takıntı (obsesif kompulsif) teşhisi konduğunu da seçmeniyle paylaştı. Şili halkının ruh sağlığı konusunu açıkça tartışmasından yana olduğunu söyledi.

VATİKAN DA DUACI

Bu arada Vatikan’ın Şili’deki temsilcisi Episkoposluk da bir mesaj yayımlayarak sosyalist Boric’i kutladı. Mesajda, Gabriel Boric’in ülke için yeni bir fırsat olduğu vurgulanarak, “Sana beilgelik ve güç vermesi için Tanrı’ya dua ediyoruz” denildi.

Gabriel Boric’in seçilmesi Katolik aleminin merkezi Vatikan’da da ilgiyile karşılandı. Vatikan’ın yayın organındaki haber.

*Semavi dinlerdeki inanışa göre Cebrail, Tanrı’nın mesajlarını belirli kişilere ileten melektir.    Cebrail, Eski Ahit Tevrat ve Yeni Ahit İncil’de Gebrail olarak anılır.

Oğuz HAKSEVER

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here