14.4 C
Türkiye
Pazar, Nisan 28, 2024
Ana Sayfa Ekonomi Babacan’dan dövize endeksli TL mevduat eleştirisi: Bu kararlar, örtülü bir faiz artırımıdır, faturasını,...

Babacan’dan dövize endeksli TL mevduat eleştirisi: Bu kararlar, örtülü bir faiz artırımıdır, faturasını, dar ve sabit gelirliler öder.

0

Babacan’dan dövize endeksli TL mevduat eleştirisi: Bu kararlar, örtülü bir faiz artırımıdır, faturasını, dar ve sabit gelirliler öder.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’da Polatlı Ticaret Odası’nın düzenlediği Ekonomik İstişare Toplantısı’nda konuştu.

“Ölümü gösterip sıtmaya razı etme gibi bir durumla karşı karşıya kaldık” diyen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açıklanan yeni kararlar, döviz kurunu kısa vadede bir nebze olumlu etkilese de ileriye doğru Hazine’nin ve Merkez Bankası’nın yükümlülüklerini olağanüstü artıracak” dedi.

Babacan, Erdoğan’ın açıkladığı yeni programı da şu sözlerle özetledi:

“Bu kararlar, örtülü bir faiz artırımıdır. Türk lirası faiz oranlarını talimatla düşürüp, Türk lirası faizinin çok üstündeki kur artışı beklentisinin garanti yoluyla karşılanacağını söylemek, örtülü bir faiz artırımından başka bir şey değildir. ‘Sen Türk lirasının faizini al, üzerine bir de döviz farkını ödeyeceğim’ diyor. Döviz farkı Türk lirası faizine eklendiğinde, gerçek Türk lirası faizi, kur farkının eklenmiş şekliyle oluşan nihai faiz haline geliyor.”

“Merkez Bankası’nın aldığı faiz talimatla indirilmiş, Hazine’nin ödediği faiz 8 puan artırılmış, mevduata kur artışı garantisi vererek örtülü faiz artırımına gidilmiş ve ortaya çıkacak kur riski Hazine’nin sırtına yıkılmıştır. Bu kendi tabirleriyle ‘faiz lobisine çalışmanın en açık halidir. Bu kararların faturasını, çalışanlarımız, çiftçilerimiz, esnafımız başta olmak üzere dar ve sabit gelirliler öderken, kararların getirisinden az sayıda yüksek gelir ve servet sahipleri yararlanacaktır.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here