İznik Gölü 100 metre çekildi; Aziz Neophytos Bazilikası da gün yüzüne çıktı!

0

İznik Gölü 100 metre çekildi; Aziz Neophytos Bazilikası da gün yüzüne çıktı!

Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan Bursa’daki İznik Gölü, son yıllarda kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Göldeki çekilme yer yer 100 metreye ulaşırken, kayıklar karaya oturdu, Aziz Neophytos Bazilikası da gün yüzüne çıktı.

Göl çekildi; kayıklar karaya oturdu, bazilika gün yüzüne çıktı

Aziz Neophytos Bazilikası da gün yüzüne çıktı

2014 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin İznik’te başlattığı ‘Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları’ sırasında tespit edilen Aziz Neophytos Bazilikası da İznik Gölü’nün çekilmesi ile birlikte su yüzüne çıktı.

Suyun 2 metre derinliğindeki bazilika, dron ile net bir şekilde görüntülendi. Bazilikanın bulunduğunu hatırlatan Ali Karaman “Bazilika bile çekilmeden dolayı su üstüne çıktı. Su altı müzesi beklerken, su üstü müzesine dönüştü” dedi.

Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 5’inci büyük doğal gölü olan, 297 kilometrekarelik İznik Gölü’nde küresel ısınma kaynaklı mevsimsel kuraklık yaşanıyor.

Kuraklığın tek nedeninin küresel ısınma olmadığı belirtiliyor. İznik Gölü’nün aynı zamanda bölgedeki tarım arazileri için de su kaynağı olduğunu hatırlatan yöre halkı, bilinçsiz ve vahşi sulamaya dikkat çekiyor.

Köylere kurulan göletlerin de İznik Gölü’nü besleyen su kaynaklarına zarar verdiği belirtiliyor. Sanayide kullanılması için çekilen suyun da göldeki çekilmelere neden olduğu iddia ediliyor.

İznik Gölü’ndeki çekilme, özellikle Çakırca Mahallesi’nde net bir şekilde görülüyor. Balıkçı kayıklarının karaya oturduğu mahallenin kıyı bölgelerinde ayrıca adacıkların oluştuğu gözlendi.

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here