Aralık; yeni umutlar ama biraz da geçmiş zaman…

0

Karışık Kaset

Aralık; yeni umutlar ama biraz da geçmiş zaman…

“Kış geldi sen gelmedin, oysa dudakların
ve kar beyazı gerdanınla bembeyazdın…” (Refik Durbaş)

Kış geldi mi efkâr artar, hava soğur uzun kış geceleri başlar. Hele de aylardan Aralık ise. Bir başkadır telaşı. Yılın sonudur. Yeni umutların heyecanın bekleyişidir. Geçmiş ile gelecek arasına sıkışmıştır. Kimilerine göre sevimsiz kimilerine göre aradığıdır. Günler geçtikçe heyecanın artması beklenirken sanki zaman geriye gitse der olduk. Bir şey iyiye gitmesi gerekirken neden diye sormaya başladık. Bunu düşünürken de yine umudumuz yanı başımızdadır aslında çaktırmaz.

Yine belki de o zamanları özlediğimiz hatıralar canlandı ne dersiniz? Haydi, o halde biraz 80’lerden biraz da 90’lardan dem vuralım. 2022’ ye yeni yıldan umduklarımızı fısıldarken, unuttuklarımız aklımıza gelir belki ya da unutmaya yüz tutmuş o keyifli anlar.

Bu aylarda mağlum kar yağardı. Daha soğuk olurdu her yer, çoğu evde soba yanardı. Çocukken en büyük keyifti soba üzerinde kestane kebap ( yazarken kokusu geldi bile), muhabbet çoktu değil mi? Anlatacak çok şey vardı elbette, sözler hiç bitmeyecek gibiydi. Büyüklerimiz ders niteliğinde anlatırdı hayatı. Gerçek hayat bilgisiydi dinlediklerimiz.

Ders demişken aklınıza geldi değil mi okul zamanlarınızdan dersliğinizde yer alan pano, geldi gözünüzün önüne biliyorum.

Resimdeki gibiydik, şendik mutluyduk, üşüyorduk da anlamıyorduk bile. Kar boyumuzu aşar yanaklar pembeleşir. Yuvarlanan kartopları oyuna eşlik ederdi. Hey gidi zaman! Ne o çocukluk kaldı ne de yağan kar… Kala kala hafızalarda, resimlerde kaldı.
Tabi bir de şarkılarda… Meşhurdur kış şarkıları dillerden dillere dolanan. 1984 yılında yayınlandı ve ses getirerek zaman içinde klasiklerin arasında yer aldı. Önemlidir bu şarkı çünkü Kayahan ve Nilüfer ortaklığını başlatmıştır.

Dinleyelim mi?

Video TRT – Kar Taneleri)

Yeni yıla hazırlık demekti Aralık. Hazırlıklar yapılırdı zaman yaklaştıkça, iyi biliyorum hele ki yılbaşı akşamları sabırsızlıkla beklenirdi. O dönemlerde çoğu aile evinde sevdikleriyle özel kurulmuş sofralarda buluşurdu. Özel televizyonlar öncesinde TRT bize eşlik ederdi. Neler yoktu ki programda.
Yılbaşı geceleri ekranın ev sahipliğini Halit Kıvanç usta üstlenirdi. Kıvanç’a Ajda Pekkan’dan Sezen Aksu’ya kadar sayısız isim eşlik ederdi. Bir başkaydı o geceler.

Mesela, 1981’i 1982’ye bağlayan gece, Nesrin Topkapı’nın unutulmaz dansı ile ekrana kilitlenirdik çoluk çocuk.

(Topkapı, yılbaşı gecesi televizyona çıkan ilk dansözdü.)

80’lerin yılbaşı gecelerinde TRT’nin onur konuğu Zeki Müren’di. Efsane isim, saat 24’ü geçer geçmez yılbaşı mesajlarını halka aktarır, evlerde büyük alkış toplardı. Efsane sözü “gülelim efendim, hepimiz gülelim” gerçekten de gülebiliyorduk. Evlerimizde izlerken biz de alkışlıyorduk. Sanki orada gibi…

Her yeni yılda elimizde biletler beklerdik çekilişleri. TRT’de yayınlanan Milli Piyango çekilişi olurdu. Gelsin o sayılar diye dualar ederdik o da ayrı bir heyecandı. Çoğu kez de umutlar bir anda suya düşerdi en çok olsa olsa amorti olurdu ☺

Özel televizyonculuğun ülkemize yerleşmesinden bu yana çeşitlilik arttı, isimler arttı, şarkılar arttı, türler de öyle. Her kanalda başka konserler, gösteriler.
Ancak TRT, 1992 yılında Tarkan’ı ilk kez televizyona çıkararak sürpriz yapmıştı bize. Tarkan’ın da albümü çiçeği burnundaydı. Dün gibi hatırlıyorum o sahneyi ve ekranı.

Derken geldik günümüze… 2022 için ne kadar hazırız bilemem ama yeni yılda da şarkılar bize mutluluk, umut getirsin. (öncelikle sağlık elbette. En çok buna ihtiyacımız var tüm dünya olarak) Kulağınız Karışık Kaset’te olmaya devam etsin. Her Çarşamba ve Perşembe saatler 12.00’yi gösterdiğinde CRİTÜRK frekansında sizlerle olmaya devam ediyorum. (detaylar için www.criturk.com)

Tuğba SARAÇLAR/Radyo Programcısı

Tuğba SARAÇLAR/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 10 Aralık 2021

 

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here