YAKLAŞIK 50 YIL SONRA! JAPONYA GÖÇMENLERE KAPIYI ARALIYOR.

0

 

TEK KÜLTÜR, TEK ETNİSİTE… “SADECE JAPONLAR” POLİTİKASI BİTİYOR.

Göçmenlere karşı ketum politikasıyla bilinen Japonya’da hükümet, mavi yakalı işgücü alımı için hazırlık yapıldığını açıkladı. Hem de aileleriyle birlikte.

Japonya, nüfusunun azalması nedeniyle işgücü sıkıntısı çekiyor. 2016 verilerine göre ülke nüfusu 5 yılda 1 milyon kişi azaldı.

Göçmen işgücü alımı kademeli olarak 2022’de başlayacak.

Nüfus azalması, Japonya’da işgücü açığının en önemli nedeni.

3 YIL ÖNCE ÇEKİNGEN ADIMLARLA HAREKETE GEÇİLMİŞTİ.

Aslında ülkede 2018 yılında Liberal Demokrat Parti, ülkeye göçmen kabul etmenin yolunu açan bir kanunu parlamentodan geçirmişti. 2019 yılında ise katı göçmen politikası biraz gevşetilmiş, sosyal bakım ve üretim sektörlerine yarı kalifiye göçmen işçi alımı için program başlatılmıştı. Bu göçmenlerin ailelerini getirmelerine izin verilmemiş, ikamet izinleri 5 yılla sınırlandırılmıştı . Özellikle işveren kesiminin hükümete baskısı sonucu inşaat ve tersanecilik sektörleri için farklı bir mevzuat çıkarılmış, bir süre sonra da bu kişilerin oturma ve çalışma izinleri uzatılmış ardından ailelerini de getirmelerine izin verilmişti. Bu adımlar çare olmayınca, Latin Amerika ülkelerindeki Japon kökenlilere sürekli oturma ve çalışma izni teklif edilmişti. Ancak bu öneri pek ilgi görmemişti.

45 YILLIK POLİTİK TABU.

Ülkede tek kültür, tek etnisite eğilimi, işgücü eksikliğine fazla dayanamadı.

Göçmenler 5 yıl öncesine kadar 40 yıllık bir politik tabuydu. Özellikle sağ partilerin baskısıyla ülkeye göçmen alımının lafı edilemezdi. Japonya siyasetinde önemli ağırlıkları olan sağ partiler, kültürel ve etnik homojenliği savunuyorlar. Araştırmalara göre, toplumda da böyle bir eğilim var.

Japon Hükümeti’nin göçmen almak için hazırlık yapmaya başlaması, 2018 yılında göçmenlikle ilgili olarak çıkarılan kanunun uygulanmasına yönelik bir adım. Hükümet, 3 yıl ayak sürüdükten sonra, 14 sektörde çalıştırılmak üzere yaklaşık 350 bin göçmen işçi kabul etmek için harekete geçtiğini resmen açıkladı. Göçmen işçiler için öngörülen planın daha fazla bekletilmemesinin nedeni pandemi sürecinin işgücü sıkıntısını iyice artırması ve Japon iş aleminin hükümete yönelik baskıyı artırması. İşgücü eksikliği, Japonya’da büyümeyi de olumsuz etkileyen faktörler arasında. Japonya ekonomisi Temmuz-Eylül döneminde % 3 küçülmüştü.

VİZESİ DOLDU, ÇIKIŞ YAPMADI; KAMPTA ÖLDÜ.

“Göçmenleri Koruyun” Göçmen yasasını ihlal eden ve tutulduğu kampta ölen Wishma Sandamali için düzenlenen protesto gösterisi.

Japonya, göçmen yasalarına aykırı davrananlara çok sert yaptırımlar uyguluyor. Geçen hafta öğrenci vizesinin süresi dolmasına rağmen ülkede kalmaya devam ettiği için tutuklanan Sri Lankalı bir kadın, tutulduğu kampta ölmüş. Ailesi, kamp yönetimini suçlamıştı. Japonya Adalet Bakanı, “Bir daha böyle bir olay olmayacak” açıklaması yapmıştı.

Oğuz HAKSEVER

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here