Döviz işlemlerinde 100 dolar ve üzeri için kimlik tespiti zorunlu oldu

0

Döviz işlemlerinde 100 dolar ve üzeri için kimlik tespiti zorunlu oldu.

Döviz alım satımında kimlik tespitinin esnetilmesine ilişkin düzenlemeyi içeren tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeye göre sadece 100 dolar ve üzeri döviz işlemlerinde kimlik tespiti istenecek.

 

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de yapılan düzenleme yayımlandı. Yayımlanan tebliğe göre, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’in 18’inci maddesinin 7’nci fıkrasında yer alan ‘mevcut ortaklar dışında kişilere’ ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Aynı tebliğin 20’inci maddesinin 6’ncı fıkrasında yer alan ‘tüm işlemlerde’ ibaresi yerine ‘100 ABD Doları ve/veya karşılığı Türk Lirası tutarını aşan işlemler için’ ibaresi getirildi. Böylelikle döviz işlemlerinde uygulanan kimlik tespiti esnetilerek, 100 dolar ve üzeri işlemler için uygulanacak.

Aynı tebliğin 30’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘zorunlu halleri değerlendirmeye’ ibaresinden sonra gelmek üzere ‘işlem limitlerini belirlemeye’ ibaresi eklendi.

Tebliğin yayım tarihinde itibaren yürürlüğe girdiği belirtilirken, hükümlerinin ise Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütüleceği aktarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan açıklama: Düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesi kesinlikle söz konusu değildir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin tebliğde yapılan değişiklikte işlem limitlerinin belirlenmesine yönelik ibareyle ilgili açıklama yaptı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Düzenleme’ye yönelik bazı yorumların yapıldığı görüldüğü hatırlatıldı. Açıklamada, “Düzenleme ile döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimlik ibrazı limiti 100 doların üstü ve karşılığı Türk Lirası olarak yeniden belirlenmiştir. Söz konusu değişiklikte ‘işlem limitlerini belirlemeye’ ifadesi ise sadece kimlik ibrazına yönelik olup, bu ifade 100 dolar limitini artırma veya azaltmaya yönelik bir yetkilendirmeyi ifade etmektedir. Döviz alım satımı piyasada alıcılar ve satıcılar arasında serbestçe gerçekleşmektedir. Düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesi kesinlikle söz konusu değildir” denildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here