RAHİM AĞZI KANSERİNDE 10 YIL SONRA GELEN İYİ HABER!

0

RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISINDA SONUÇLAR ALINDI: CİDDİ KORUMA SAĞLIYOR.

Haber, Medical Journal of Lancet adlı bilimsel dergide yayımlandı. Birleşik Krallık’ta yapılan araştırmaya göre, kadınlarda rahim ağzı karserine yol açan; kısa adı HPV olan Papillomavirüs’e karşı geliştirilen aşının koruma oranı yüzde 87!

Rahim ağzı kanseri aşısı ergenlik gelişmeden önce uygulanıyor. 

SONUÇLAR İÇİN BEKLENDİ

Aşının yararlılık sonucunu belirlemek için 10 yıldan beklemek gerekti. Çünkü 12-13 yaşındaki kızlara uygulanması gerekiyor. Aşı ergenlik geliştikten sonra etkili olmuyor. Kız çocuklarında aşılanma yaşı arttıkça aşının koruma oranı da düşüyor. 14 ila 16 yaşlarında aşı olan kızlarda rahim kanserine yakalanma oranı yüzde 62’ye düşüyor. 16-18 yaşları arasındaki kızlara uygulandığında ise koruma oranı yüzde 24’e iniyor.

                 Rahim Ağzı Kanseri’nde yaş ilerledikçe etki oranı düşüyor.

ÖNE ÇIKAN 2 AŞI VAR: CERVARIX VE GARDASIL

Birleşik Krallık’ta 2011 yılında başlayan uygulamada Cervarix adlı aşı kullanılmıştı. Britanya 2012 yılında daha etkili olduğu düşünülen Gardasil’i uygulamaya başladı. Alınan son veriler, Cervarix’in sonuçları. Yani gelecek yıl daha da etkili sonuçlar alınabilir.

Sonuçlar Cervarix adlı aşının verileri. Daha etkilisinin sonuçları 2022’de açıklanacak . 

BİR VİRÜS VE YOL AÇTIĞI KANSERLER

HPV (Human Papillomavirus), kadınlarda rahim ağzı kanserinin yanısıra erkek genital organlarında ve ağızda, gırtlakta da kansere yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, HPV aşısı Türkiye’de de dahil 57 üye ülkede uygulanıyor. Ancak bu aşıdan yararlanma da yoksul ülkeler kötü durumda. DSÖ, yoksul ülkeler için HPV aşısı temin sorununun 2024 yılında çözüleceğini umuyor.

Haber  : Oğuz Haksever

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here