Meclis açılıyor.

0
Meclis açılıyor.

TBMM yaklaşık 2.5 aylık aranın ardından mesaiye bugün başlıyor. İktidarın gündeminde iklim anlaşması, vergi, kooperatifçilik, sosyal medya, seçim kanunu var. Muhalefet ekonomi için düzenleme istiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 76 günlük aranın ardından 5. yasama yılına bugün başlayacak.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak yeni dönemde iktidarın sosyal medyadan seçim kanununa birçok tartışmalı konuyu gündeme getirmesi bekleniyor. Muhalefet ise ekonomik zorluklara dikkat çekerek bu konuda düzenlemeler yapılmasını istiyor.

BAKAN ÖZER 55 GÜN SONRA YEMİN EDECEK

Erdoğan’ın konuşmasının ardından 6 Ağustos 2021 tarihinde ataması yapılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 55 gün sonra yemin edecek. Özer’in yemin etmesinin ardından kapanan Meclis yasama çalışmalarına 5 Ekim itibariyle başlayacak.

İLK GÜNDEM PARİS İKLİM ANLAŞMASI OLACAK

AK Parti grubundan edinilen bilgiye göre Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri Paris İklim anlaşması olacak. Meclis’in ekim ayı içinde ele alacağı diğer gündem maddeleri Kamu Denetleme Kurumu (Ombdusmanlık) ile araştırma komisyonlarının raporları olacak. Bu raporların ardından yasa teklifi görüşmelerine geçilecek. Meclis’in görüşeceği ilk yasa teklifinin vergi kanunda değişiklik öngören düzenleme olması bekleniyor. Meclis’in açıldığı gün Başkanlığa sunulması beklenen 65 maddelik vergi paketinin “kayıt dışılığı azaltacak ve vergiye uyumu teşvik edecek” bir dizi düzenleme içereceği ifade ediliyor. AK Parti grubundan edinilen bilgiye göre teklif yıllık cirosu 240 bin TL’nin altında olan basit usulde vergilendirilen yaklaşık 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulmasını, tarımsal destekleme ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılmamasını, geçici beyanname sayısının 4’ten 3’e düşürülmesini, YouTuber’ların vergi kesintilerine ödeme kolaylığı gibi düzenlemeler içeriyor.

Yeni yasama yılının başında uzun süredir üzerinde çalışılan spor kulüpleriyle ilgili düzenlemenin de kanunlaşması bekleniyor.

AK Parti’nin tamamladığı çalışmalardan biri de kooperatifçilik teklifi. Kooperatiflerde denetleme ve şeffaflığı artıracağı ifade edilen teklifle kooperatif yönetimlerine iki dönem kuralı getirilecek, vergi indirimi gibi düzenlemelerle kadınların kooperatif kurması teşvik edilecek.

AK Parti grubu Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 5. Yargı paketi çalışmalarını ve ruh sağlığı alanında görev yapan meslek gruplarının çalışma esas ve usullerini belirleyecek kanun üzerindeki çalışmalarını da sürdürüyor. Bu iki kanun teklifinin bütçe görüşmeleri öncesi Meclis gündemine alınması için çalışıldığı, yetişmezse bütçe sonrası ele alınacağı ifade ediliyor.

SEÇİM KANUNU VE SOSYAL MEDYA YENİ YILA KALDI

Meclis gündeminde kamuoyunun ve muhalefet partilerinin yakından takip ettiği Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik içeren kanun teklifi ve AK Parti’nin “dezenformasyonla mücadele” yasası olarak nitelediği sosyal medya yasası ile ilgili teklifler de yer alıyor. AK Parti yetkililerinden alınan bilgiye göre her iki düzenlemenin de bu yıl içinde gündeme alınması çok mümkün görünmüyor. Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi başta olmak üzere çeşitli değişiklikler içeren kanun teklifi için haziran 2022’ye kadar süre olduğu belirtilirken sosyal medya ile ilgili çalışmanın da bu yıla yetişmesinin zor olduğu ifade ediliyor.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here