Erkeklerde Ruh Hali Değişiklikleri

0
Young man sitting looking upset
Erkeklerde Ruh Hali Değişiklikleri
 
Hormonal değişiklikler kadınlarda olduğu gibi zaman içinde erkeklerde de görülür”
Menopoz kadınlarda yaşanan ve yaşlanmanın normal bir parçası olan bir evredir. Bu dönemde adet dönemleri ve doğurganlık sona erer, vücutta birçok hormonal değişiklik yaşanır. Menopozun en iyi bilinen belirtilerinden biri de ruh hali değişiklikleridir. Peki bu şikayet sadece kadınlarda mı yaşanır? Erkeklerde ruh hali değişiklikleri görülebilir mi?
Hormonal değişiklikler kadınlarda olduğu gibi zaman içinde erkeklerde de görülür. Dolayısıyla yaşlanan erkeklerde de hormon seviyelerinin değişmesine bağlı ruh hali değişikliklerinin görülme ihtimali artar. Ancak ciddi depresyonla bağlantılı çok aşırı ruh hali değişiklikleri bundan ayrı tutulmalıdır. Eğer ruh halinizin dalgalanmaları kontrolünüzün dışına çıkıyorsa, çok ciddi depresif dönemler geçiriyorsanız hemen bir doktorla görüşmelisiniz.
Erkekler yaşlandıkça testosteron seviyeleri düşer. Bu da ruh hali değişikliklerinin görülme riskini artırır. Buna bazen erkek menopozu da denir ancak yaşanan şey kadınların geçirdiği klasik menopozdan oldukça farklıdır. Kadın menopozunun aksine erkek menopozu ya da tıbbi adıyla andropoz uzun bir dönem içinde düşen hormon seviyeleri şeklinde görülür.
Erkeklerde ruh hali değişikliklerinin nedeni çok düşük testosteron seviyeleri olabilir. Ancak eğer duygusal durumla ilgili bu şikayet çok şiddetli şekilde görülüyorsa ya da 30 yaşın altındaysanız sebepleri farklı olabilir. Bipolar bozukluk ve depresyon aşırı ruh hali çalkantılarına yol açan iki akıl sağlığı bozukluğudur.
Erkeklerin modunda çalkantıya yol açabilen andropozun diğer belirtileri arasında uykusuzluk, depresyon, hafıza kaybı ve düşen motivasyon sayılabilir. Ancak bipolar bozukluk ve depresyonun belirtilerinin aksine bu belirtiler geçicidir. Majör depresyonun belirtileri arasında kalıcı bir mutsuzluk, değersizlik hissi, kilo değişimleri, uykusuzluk veya aşırı uyuma, bitkinlik, isteksizlik ve intihar düşünceleri sayılabilir. Bipolar bozuklukta ise kişi belli bir dönem boyunca yüksek bir ruh halinde olur, ardından depresyonla alakalı şiddetli ruh hali değişimleri görülür.
Erkeklerde ruh hali değişikliklerine yol açabilen andropoz ya da testosteron seviyelerinde azalma 30 yaşında başlar ve 70 yaşına kadar devam eder. Depresyon ise daha çok 15-30 yaşları arasında görülmeye başlar ve genellikle irsidir. Uzmanlar orta yaşlı erkeklerin doktora giderek testosteron seviyelerini kontrol ettirmelerini önerirler. Bazı vakalarda düşük testosteron seviyeleri tıbbi tedavi gerektiren başka problemlere yol açabilir. Doktorunuz bunlarla ilgili sizi yönlendirecektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here