Z Kuşağı’nın Dijital Finans Savaşı Haftası

0
Z Kuşağı’nın Dijital Finans Savaşı Haftası
Bu hafta Amerika da inanılmaz bir finans savaşı yaşandı.
Neler oldu kısaca özetlemeye çalışalım.
GameStop; 90’lı yıllarda Amerika’da Texas da kurulmuş olan bilgisayar oyunları ve araçları satan bir firma.
Yıllık ortalama 6 milyar dolar cirosu var ama pandemi dönemiyle birlikte satışlarının % 30 düşmesi ile birlikte inanılmaz zarar etmeye başlıyor. Öyle ki, hisseleri 24 dolardan 1 dolara yakın bir fiyata inmeye başlıyor.
Şirketin hisse değerinin düşeceğini ön gören bazı yatırım şirketleri GameStop hisselerini açığa satarak short fonlar oluşturuyorlar.  Ancak şirketi destekleyenler de var elbette. Küçük yatırımcıların ağırlıklı olarak toplandığı Reddit denilen forumda GameStop hisselerine yatırım yapan ve çevresindeki küçük yatırımcılara da hisse aldıran bir küçük yatırımcı, 3 büyük yatırımcının GameStop hisselerini açığa sattığını( kısa sürede düşeceğini öngörerek işlem yapma) duyunca, kısa sürede organize olarak GameStop hisselerini almaya başlıyorlar.
Daha önceden piyasada ilişkileri sayesinde birbirlerine diş bileyen 2 büyük yatırımcı ve Elon Musk’un da aralarına katılmasıyla GameStop hisse senedi fiyatını; 11 Ocak 2021 de 19 dolardan,  29 Ocak ta 350 dolara kadar yükseltiyorlar.
Bu fiyat hareketiyle birlikte daha önce GameStop hisselerinin düşeceğini öngörerek işlem yapanlar milyon dolarlık zarara uğratılıyor.
Böylelikle aslında piyasaya alenen şu mesajı veriyorlar; kapitalizmin yıkılmaz kaleleri olan bankaların, karşılıksız para basması, gelir adaletsizliğinin ve Z Kuşağındaki işsizliğin tüm dünyada gitgide artması sizin yüzünüzden!
Aynı zamanda işi olanlarının gelirlerinin düşmesi, emeklilik haklarının ortadan kalkmaya başlaması, Elon Musk’un uzay çalışmalarının engellenmek istemesinin nedeni de sizlersiniz!
Yetmedi; Z kuşağının sevdiği bazı markaların istenildiği zaman batırılıp iflas ettirilmeye çalışılması de sizin eseriniz!
Ve isyanlarını sorular halinde suratlara çarpıyorlar :
 
Biz, tüm bunlardan bıktık;  niye uzaya gidilmesine engel oluyorsunuz, niye sevdiğimiz şirketlerin batmasını istiyorsunuz. 
Bu başkaldırıya gençlerin yanında saf tutarak Biden’in kabinesindeki bakanlardan birisinin destek olmasıyla işler daha da karıştı.
Sağ ve Sol parti üyelerinden bazılarının bu olayı sahiplenmek istemesiyle de geçen hafta piyasalar oldukça farklı ve üzerinde ciddi olarak düşünülmesi gereken bir olay yaşadılar.
Kapitalizm bir nevi kendi kurallarıyla bedel ödedi diyebiliriz; ancak, küçük yatırımcıların bu haklı isyanı ve  arkalarından gelen  büyük yatırımcıların varlığı  olayın seyri bundan sonra nasıl değişecek hep beraber göreceğiz…

Prof. Dr. Olcay Bige AŞKUN/Akademisyen

 

baskuny@gmail.com

Prof. Dr. Olcay Bige AŞKUN/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 02 Şubat 2020

Yazarın Tüm Yazıları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here