Çatışmalar yaşanıyor. Apple’ın Çin’deki iPhone fabrikası karıştı!

0

Çatışmalar yaşanıyor. Apple’ın Çin’deki iPhone fabrikası karıştı!

Apple’ın Çin’de iPhone üretimi yapan ana fabrikasında çalışan yüzlerce işçi eylemlere başladı ve güvenlik personeliyle çatıştı. Bloomberg’in haberine göre, gösteriler Çin yönetiminin aylardır sürdürdüğü sıfır Covid politikasının yarattığı gerilimin ürünü.

Bir tanığın protestolardan gönderdiği videolara göre, Apple için üretim yapan Foxconn Technology Group fabrikasındaki işçiler, bugün sabah saatlerinde yatakhanelerden dışarı çıkarak protestolara başladı. Protestolar sırasında güvenlik güçleri ile arbede yaşandı.

Videoda da beyaz giysili çok sayıda kişinin yerde yatan bir kişiyi sopalarla dövdüğü görüldü. İnsan kalabalığı barikatları geçmeye çalışırken birkaç kişinin polis arabasının etrafını sardığı ve aracı sallamaya başladığı da kameralara yansıdı.

Bir başka videoda ise bir erkek işçinin covid testleri için yöneticilerle tartıştığı görüldü. İşçi, “Burası için gerçekten korkuyorum, artık hepimiz Covid pozitif olabiliriz” dedi. Bir başkası, “Bizi ölüme gönderiyorsunuz” diyerek yöneticilere tepki gösterdi.

Foxconn temsilcileri ise olay hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Foxconn’un Zhengzhou fabrikasında işçiler haftalardır dış dünyayla teması sınırlı bir düzen içinde çalışmaya devam ediyordu. Bu sistem, üretimin devam etmesini sağlasa da çalışanlardaki gerilimi de büyütüyordu.

Zhengzhou fabrikasının, Apple’ın dünya üzerinde üretim yaptığı en kritik bölge olması şirkete ilişkin endişeleri de artırdı. Apple’ın yeni nesil telefonlarının beşte dördü bu fabrikada üretiliyor.

Apple daha önce bu ay beklenenden daha az üretim yapılacağı konusunda uyarmıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here