Varol Ürkmez…

0
Varol Ürkmez…  
Futbol yaşamınızda bazı olaylar ve bazı enstantaneler vardır asla  unutamazsınız.
Bir dönem İstanbul’da TFF’ nun İstanbul   İnönü Stadı’ndaki odamda  otururken bir anda karşımda  koltuk altında bir dolu  dergi bulunan bir adam odama girdi. İnanılmaz saygılı ve beni yücelten sözlerle dergileri önüme koydu.
Dergide, yazdığı futbol yaşamı nedeni ile önem kazanan anılarıyla ilgili benden  dağıtım ve  satış desteği istedi.
Yaşça büyük olan ve sahada hayranlık duyduğum bir efsane kaleci vardı karşımda. Beşiktaş ve Milli takımda oynayan ama Real Madrid’e karşı en güçlü döneminde Berlin panteri olarak anılan Turgay Şeren’den sonra unutulmaz efsane kaleci Varol Ürkmez’di o!
Büyük  hayranlıkla  onu  saygın biçimde ağırladım.
Bunu yaparken de duyduğum heyecan ve üzüntü bir anda beni aldı götürdü geçmişe..
Kopa, Real, Di Stefano, Puskas, Gento…
Bir forveti vardı Real Madrit’in.
O yıl şampiyon kulüpler kupasında bizi  Beşiktaş temsil ediyordu.Futbol dünyamız 7-8 farkla yenileceğimiz bir skor beklerken gece yapılan maçı radyodan tüm Türkiye naklen dinliyordu benim gibi…
Özellikle Di Stefano ve Gento’ya saç baş yolduran kurtarışları ile kadar çok dikkat çekti ki Varol İspanyol medyasının taktığı “Kedi Kaleci” mahlası  bize anı olarak kaldı.
Çünkü maç Varol ile bu namlı yıldızların forveti arasında devam etmişti!
İstanbulda çok ağır sahada  oynanan rövanş maçını  da 1-1 bitiren Beşiktaş bize bir anı olarak kupa dışı kalsa da Varol’u efsane  olarak hatırlatıyordu!
Bir dönem Nihat ile Galatasaray’da oynayan ve Beşiktaş’tan sonra aklımıza kazınan Altayda’ ki başarısı ile A. Sami Yen Stadı’nın açılışındaki Milli maçta Polonya’ya 6-0′ lık  yenilgimizdir.
Oyunun uzun süresini Varol tribünleri de uzun süre topu elinde tutarak kızdıran ve  ceza alanında ki davranışları ile özellikle İstanbul deplasmanları unutulmazdır.
Rahmetli Varol, saha içinde bu kadar başarılı iken saha dışında da kadınların gönlünü çalan usta bir çapkındı!
Fatma Girik ile olan aşkı ve çok sayıdaki nişanları ile kadınların dünyası ve magazinde de kaleciliği kadar konuşulan bir artistti o.
Evet bir zamanlar Yeşilçam’a da  damgasını vuran filmlerde rol almıştı.
 
Tıknaz ve kısa boyuna karşın refleks ve kaliteli tekniği çabukluğu ile çizgi kaleciliğinin büyük örneği oldu.
Zaman içinde emekli olmasına karşın futbol dünyasından kopmamış ve dergilerde kendi adına yazılar yazarak maceralarını ve kalecilik sanatını gündemde tutmuştur.
Bazı kişiler vardır futbol dünyamızda…
Futbolu bıraksalar da unutulmazlar…
Varol Ürkmez benim ve futbol dünyasının nazar boncuğu olan bir değeriydi.
1937 doğumlu olan  ve Selimiye’de başlayan futbol yaşamı Sultantepe’de devam ederken 1953 yılında Beşiktaş’a transfer olmuştu.
Bir kalecide olması gereken refleks ve topla buluşma ile ortaya konulan cesareti ötesinde tribünlerde konuşulan ve hatta 7.32 lik çizgilerden futbol dünyasını, oyunu, hakemi, medyayı  her zaman etkileyen nadir futbol showmeniydi.
Bana gelişine neden ekonomik krizinde kimseye boyun eğmeden çorba parasına onurlu mücadelesini takdir etsem de, TFF’ nun belki de futbol dünyasından unutulmaması gereken yıldızlarına  sahip çıkması adına da bir örnektir Varol ve benzeri durumda olanlar.
Zannedersem mesajım yerini bulur .Çünkü hayat “bir varsın bir yoksun!” demektir.
Arif olan anlar!

Adnan DİNÇER/Futbol İnsanı-Tek. Direktör-Akademisyen-Yazar

 

Adnan DİNÇER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 29 Ocak 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here