Mourinho, Yılmaz Vural ve diğerleri…

0
Mourinho, Yılmaz Vural ve diğerleri…

Mourinho, Yılmaz Vural ve diğerleri…

Sevilen teknik direktör Yılmaz Vural ile ünlü futbol adamı Mourinho arasında ilginç ortak bir özellik  olduğunu biliyor muydunuz?  Sizler bunun ne olabileceğini düşünürken  ben de  futbolumuzda ikinci yarıyı göremeden görevinden ayrılan teknik direktörlerden bahsedeyim.

Bakın takımlarımızda futbol sezonunun başlamasından bu yana kimler gitti kimler geldi.

Trabzonspor -Newton gitti, Avcı geldi

Antalyaspor -Tamer Tuna gitti. Ersun Yanal geldi

Konyaspor -Bülent Korkmaz gitti.  İsmail Kartal geldi

Kasımpaşa – Mehmet Altıparmak gitti. İrfan Buz geldi. Buz gitti. Fuat Çapa geldi

Gençlerbirliği – Mert Nobre gitti-Mustafa Kaplan geldi

Kayserispor -Bayram Bektaş gitti. Samet Aybaba geldi. Aybaba gitti. Dan Petrescu geldi

Denizlispor -Prosinecki gitti. Kenan Atik geldi. Atik gitti. Yalçın Koşukavak  geldi

Erzurumspor : Mehmet Özdilek gitti. Hüseyin Cimşir geldi. Çimşir gitti. Mesut Bakkal geldi

Ankaragücü: Fuat Çapa gitti. Mustafa Dalcı geldi.

Göztepe:  İlhan Palut gitti “geleneksel haber” Daum geliyor

Ve flaş bir kararla Gaziantepspordan da  Marius Sumudika gitti.

Süper ligde geçen sezon 13 teknik direktör değişimi yaşanmıştı. Bu sene ise daha şimdiden 15 teknik direktör değişikliği oldu.

Umarım yazıyı siteye verdikten sonra bu isimler de değişmez zira teknik direktör değişimi konusunda zamanla yarışır gibiyiz.

Hani oyuncu değişikliklerinde giren ve çıkan oyuncu için tabela kaldırılır. Yakında teknik direktör değişimiyle ilgili böyle bir uygulama olursa şaşırmam doğrusu.

Başarı için teknik direktör değişiminden daha başka değişimlere ihtiyaç olduğunu öğreninceye kadar da bu durumun böyle devam edeceğini düşünüyorum.

Bu arada  sumudika’ya ayrı bir paragraf açalım..

Annemin hiç unutamadığım bir sözü vardı. “dilim seni dilim dilim olasın” derdi. Sumudika Hepimize çok sempatik gelmişti. Hele bir konuşması vardı ki sahaya çıkıp gol atasım gelmişti. Ama iletişimde aşırı motivasyonun da zarar getireceği var . Bazı sözler yönetimi yeterince motive etmemiş ki yönetim sumudika’yla olan sözleşmeyi feshetti.

Gelelim Yılmaz Vural ve Mourinho arasındaki ortak özelliğe.

3 yıl boyunca İngiltere’de alınmadık kupa bırakmayan Mourinholu Chelsea, kulübün sahibi Roman Abramovich’i tatmin etmemişti. Avrupa’da da kupa isteyen Rus iş adamı Rosenborg karşısında Şampiyonlar Ligi grup maçında alınan bir beraberlik sonrası panik düğmesine basarak başarılı teknik adamın görevine son vermişti. https://www.goal.com sitesinin haberine göre Mourinho dünyada en erken gönderilen ilk on teknik direktör arasına girmişti.

Yılmaz Vural ise Gençlerbirliğinde bir maç görev yaptıktan sonra gönderilmiş ve haber dünya basınında da ilgi görmüştü.

Aynı kaderi paylaşan iki teknik direktörden Mourinho’ya gösterilen sabır ve kredi tecrübeli Yılmaz Vural’a gösterilse sonuç farklı olur muydu acaba?  diye de düşünmeden edemiyor insan.

Dünyada en erken gönderilen hocaların listesine gelince ;(kaynak: www.gool.com)

 Leroy Rosenior – Torquay United (2007)

10. Tabi ki tarihin en erken kovulan teknik direktörü unvanı Rosenior’un elinde bulunuyor. İkinci kez Torquay United’ın başına geçen teknik adam, imza töreninden 10 dakika sonra kovularak efane oldu.

9) Jorn Andersen – Mainz (2009)

Norveçli Jorn Anderson, en ağır kovulmalardan birini tattı. Bundesliga II’den en çok gol atan takım olarak Bundesliga’ya yükselen Mainz’ı çalıştıran teknik adam, yeni sezonun başlamasına 6 gün kala kovuldu.

8) Luigi Del Neri – Porto (2004)

Şu an Juventus’u çalıştıran Luigi del Neri , 2004 yılında Jose Mourinho’nun yerine göreve gelmişti. Şampiyonlar Ligi şampiyonu Portekizli çalıştırıcının yerini doldurmak gibi bir hayli zorlu görevi olan teknik adam, 3 yıllık sözleşme imzalamasına rağmen hazırlık maçları sonrasında kovulmuştu.

7) Newcastle United – Various (1998, 1999, 2004, 2008)

Teknik adam öğütmekte uzman takımlardan biri olan Newcastle United, Kenny Daglish’i bir önceki sezon çok başarılı olmasına rağmen, 1998/99 sezonunda oynanan iki maçın ardından kovumuştu. Yerine gelen Ruud Gullit de Alan Shearer’ı kadroya almadığı gerekçesiyle 5 hafta sonra koltuğundan olmuştu.

6) Juande Ramos – CSKA Moscow (2009)

Sevilla ile UEFA Kupası’nı kazandıktan sonra dev kulüplerin gözdesi haline gelen Juande Ramos, 2007 yılının ekim ayında Tottenham’dan kovulduktan tam 1 yıl 1 gün sonra CSKA Moskova’dan da kovulmayı başarmıştı. İspanyol teknik direktör bu iki iş arasında Real Madrid’deki görevini de kaybetmişti.

5. Hector Cuper – Real Betis/Parma (2007/08)

Kariyeri şanssızlıklarla dolu olan Hector Cuper, 2007 yazında başına geçtiği Real Betis’te oynanan ilk 14 maçta sadece 2 galibiyet alınca görevinden olmuştu.

4. Marcello Lippi – Inter (2000)

Marcello Lippi’nin başarılarla dolu kariyerinde 2010 Dünya Kupası öncesinde çok az hayal kırıklığı vardı. Bunların en başta gelenini tabi ki 2000/01 yılında Inter’in başındayken yaşadı.. Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Helsinborg’a elenilmesi de tecrübeli teknik adamın sonunu hazırladı.

3) Jose Mourinho – Chelsea (2007) yukarıda anlattık.

2) Jose Antonio Camacho – Real Madrid (1998, 2004)

Oyuncu olarak Santiago Bernabeu’da büyük başarılar yakalayan Camacho, başkan Lorenzo Sanz ile yaşadığı fikir ayrılığı nedeniyle 23 gün sonra görevinden ayrılmıştı.

1) Brian Clough – Leeds United (1974)

Brian Clough, Leeds United’dan nefret eden bir teknik direktör olarak biliniyordu. 1974 yılında düşmanı olarak gördüğü Don Revie’nin yerine göreve gelen teknik adama yönetim sadece 44 gün tahammül edebildi.

Bu arada başarıdan başarıya koşan dünyaca ünlü teknik direktörlerin Türkiye’den başarısız diye gönderilmesi ise hala gizemini koruyor.

Löw, Tochack, Hiddink, Mancini, Prandelli, Rijkard vay vay vay….

Dr. Erkan TURAN/Akademisyen-Gazeteci
Dr. Erkan TURAN/kentekrani

Youtube Kanalına Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 16 Ocak 2021

#YılmazVural  #Tamer Tuna #Ersun Yenal
#Bülent Korkmaz #İsmail Kartal
#Mehmet Altıparmak #İrfan Buz
#Fuat Çapa #Mert Nobre #HamzaHamzaoğlu  #BayramBektaş #SametAybaba #DanPetrescu #Prosinecki #Yalçın Koşukavak
#HüseyinÇimşir #Mesut Bakkal #İlhanPalut  #Daum #Sumudica #Löw, #Tochack #Hiddink #Mancini #Prandelli #Rijkard

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here