Selçuk GÜR ‘BİR MUTLULUĞUN FOTOĞRAFI’

0

Selçuk GÜR/Gazeteci

61’inci evlilik yıldönümlerinde Alışıklar’ı özlemle anıyoruz.

BİR MUTLULUĞUN FOTOĞRAFI

Fotoğraf: Çolpan İlhan – Attila İlhan – Memnune Perihan İlhan – Sadri Alışık (20 Ağustos 1959).

Çolpan İlhan; Şakir Sırmalı’nın, Fransız yazar Alexandre Dumas’ın (oğul) aynı adlı romanından uyarlanan “Kamelyalı Kadın”ında (1957) veremli fahişe rolünde, Fikret Hakan ile başrolü paylaştığında İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi 21 yaşında bir genç kızdı.

Nejat Saydam’ın “Kalpaklılar”, Ömer Lütfi Akad’ın “Zümrüt” ile senaryosunu “Ali Kaptanoğlu” takma adı ile ağabeyi Attilâ İlhan’ın yazdığı “Yalnızlar Rıhtımı”nda (1959) birlikte rol alsalar da; Çolpan ile Sadri, Küçük Sahne Tiyatrosu’nun bir turnesinde tanışmışlar ve uzun süre sadece arkadaş kalmışlardı. Çünkü Sadri, oyuncu Neriman Esen ile evli; Çolpan da önce Metin Erksan, daha sonra da Fikret Hakan ile nişanlı idi.

– “Kapıdan bir adam girdi. Yanık, esprili, güleç yüzlü, hoş bir adam. Herkes hücum etti, öpüştüler falan. O gece Sadri, ‘Çayhane’ oyunu için defter-kalem arıyordu. ‘Bende var!..’ dedim. Baktı, ‘Bu küçük kızları tiyatroya kim almış?’ diye espri yaptı.”

Çolpan’ın, Sadri’den duyduğu ilk söz buydu.

Sonra birlikte “Yağmurcu”, “Soytarı” gibi oyunlarda bir araya geldiler. O dönem; Çolpan’a göre, Sadri’nin “zamparalık” devri idi. Kadınların biri gidiyor, biri geliyor; bunlara tanık olan Çolpan, -öyle ki-, kimileri için hediye seçiminde Sadri’ye “yardım” ediyordu.

Sonra her şey, “Yalnızlar Rıhtımı”nda başladı. Galata Köprüsü’nün yanı başında hiç eksiksiz 19 gece sabahladılar ve Sadri, o gecelerden birinde duygusallaşıp açıldı. Ne var ki; Çolpan, o sıralar Sivas’ta askerlik yapan (1958-1960) Fikret Hakan ile nişanlı idi. “Zümrüt”te; üçü birlikte oynamışlardı.

 Çolpan, hemen Fikret’e bir mektup yazarak Sadri ile evleneceğini açıkladı ve yaşananlardan dolayı kendisini bağışlamasını istedi. Çolpan ile Sadri, aynı yıl evlendiler, (20 Ağustos 1959) bir yıl sonra oyuncu oğulları Kerem Alışık (60) doğdu (1960).

Fikret Hakan, gazeteci Nezih Demirkent’in torunu Feyzan Ersinan Top’un “Asla Unutmadım” (2006) adlı kitabında unutamadığı o anıyı şöyle anlatacaktı:

– “Çolpan İlhan ile nişanlıydık. Askere giderken, Baylan Pastanesi’nin önünde Çolpan’ı Sadri’ye emanet ettim. Sivas’ta askerlik yaparken, Çolpan’dan mektup geldi. Mektupta, ‘Biz, Sadri ile evleniyoruz’ yazılıydı. Çok şaşırdım. Büyük bir acı hissettim. Çolpan ile güzel şeyler yaşamıştık. Ardından da birçok filmde oynadık. Asla da bir gün ’Neden?’ diye sormadım. Hiçbir şey olmamış gibi davrandık. Birbirlerini gerçekten sevmişler demek ki, bu evlilik Sadri ölünceye kadar devam etti.”

Sadri Alışık 25 yıl önce 70 yaşında (1995), Çolpan İlhan altı yıl önce 78 yaşında (2014) aramızdan ayrıldı. Hiç eksiksiz 36 yıl süren mutlu birliktelikleri, altı yıldır Zincirlikuyu Mezarlığı’nda sürüyor.

Kendilerini bitmez tükenmez sevgi, saygı ve gönül borcu ile anıyoruz.

Selçuk GÜR/Gazeteci

selcukgur@msn.com

Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 21 Ağustos 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here