Cihat ŞENER yazdı: Seçmek Üzerine…

0

Cihat ŞENER/Eğitimci-Yazar

Seçmek Üzerine…

YKS’ye, yaklaşık 2,3 milyon genç girdi. Ancak toplam kontenjan 850.000 civarında. Bunun yarısına yakını 2 yıllık ön lisans bölümleri. Sınavın bu kadar önemli ve gündemde olmasının nedeni bu sayılarda gizli. Basitleştirirsek her üç gençten biri için üniversite olanağı var. Eğer 4 yıllık bir lisans programı hedeflenirse bu oran her altı gençten birinin buna ulaşabileceği anlamı taşıyor. Sayılar kabaca böyle. Bu yüzden sınav ve tercihler önemli.

Hayatımızın yaşanılası olmasını yaptığımız seçimler belirliyor. Yanlışın telafisi zor ve maliyeti yüksek. Dikkatli ve araştırıcı olmak lazım.

220 üniversite ve 1000’den çok program var. Bunların arasında sana uygun olan en az biri vardır. Senin yapman gereken onu bulmak. Yol gösterici aklın olmalı, duyguların değil.

Önerileri elbette dikkate almalısın. Ama sana uymayanı elemelisin. Birisini kırmamak için onun önerisini listene koyarsan kırılan sen olursun. Yapacağın liste, sana özel ve senin seçimin olmalı. Daha popüler veya daha çok kazanırım gibi yaklaşımlar çok akılcı olmayabilir. Aklına yatmayanı seçmemelisin. Yaşamının geri kalanını geçireceğin ve seni üretime katacak olan meslek ve buna bağlı olarak seçeceğim üniversite ve bölüm bu yüzden çok önemli.

Ülkemiz, mesleğini önermeyenler ülkesi. Zaman ilerleyince geri dönmek veya değiştirmek de çok zor. Kendine güven.

Bugüne kadar nasıl geldi isen aynı kararlılıkla devam et. Yaşamda seçimler önemlidir.

Akıl bize yol gösterir. Umarım sana uyan mesleği, programı ve üniversiteyi doğru seçersin.

Yapacağın doğru seçim seni daha üretken, daha mutlu ve daha başarılı yapacaktır.

Cihat ŞENER/Eğitimci-Yazar

cihat_sener@yahoo.com

CihatŞENER/kentekrani

Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 8 Ağustos 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here