Oğuz HAKSEVER yazdı: Yeni Korona, Yeni Normal, Yeni Zirveler

0

Oğuz HAKSEVER/Gazeteci

Yeni Korona, Yeni Normal, Yeni Zirveler

Reuters Haber Ajansı’nın tuttuğu çeteleye göre, yaklaşık 40 ülkede Korona vakaları zirve
yapıyor. Geçen hafta korona vakaları, bu ülkelerin çoğunda bir önceki haftaya göre iki katına çıktı.
Dünya medyasına genellikle ABD, Brezilya ve Hindistan’daki vakaların yükselişi yansıyor ama Reuters’in tespitine göre, Avustralya, Japonya, Hong Kong, Bolivya, Sudan, Etiyopya, komşu Bulgaristan, Belçika, Özbekistan ve İsrail’de de vaka sayılarında sıçramalar meydana geliyor.
Sorunlu yerlerin hepsi, yeni normale dönüş yapıp kısıtlamaları gevşeten ülkeler. Hemen hemen hepsi de kısıtlamaları kaldırdıktan 1 ay sonra bu duruma geldi.

ABD, korona vaka sayısında en tepede. Ülkede toplam korona vaka sayısı 4 milyona yükseldi. Birleşik Devletler, Temmuz’un son haftasına günde 1.000 ölümle giriyor.

Salgın uzmanlarına göre, Brezilya ve Hindistan, salgında tepeyi aylar sonra görebilecek. Bu iki ülke de toplamda 1’er milyon vakayı aştılar.

Avustralya ve Japonya, geçen hafta rekor vaka sayısını kayda geçirdiler. Bu arada, iki ülkede de korona salgınının özellikle gençler arasında yükselmesine dikkat çekiliyor. Bunun sebebi iki ülkede de aynı. Kısıtlamaların kalkması üzerine gençlerin barlarda veya partilerde toplu buluşmalara yönelmeleri.

Afrika’da Kenya’da, Ortadoğu’da ise Umman’da durum ciddi. Reuters, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adranam Ghebreyesus’un geçen haftaki uyarısını da hatırlatıyor:
“Eski normale dönmeyeceğiz. Salgın yaşam tarzımızı kalıcı olarak değiştirdi. Herkesin nereye gideceğini, ne yapacağını, kiminle görüşeceğini bir ölüm kalım meselesi olarak düşünmesini istiyoruz.”

Kaynak: Reuters

Oğuz HAKSEVER/Gazeteci

www.kentekrani.com 29 Temmuz 2020

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here