Üç Avrupa Ülkesi Filistin Devletini Tanıyacaklarını Duyurdu

0

Üç Avrupa Ülkesi Filistin Devletini Tanıyacaklarını Duyurdu

Norveç, İrlanda ve İspanya eş zamanlı olarak Filistin devletini tanıyacaklarını açıkladılar. Üç ülke de Filistin devletini tanıma kararlarının 28 Mayıs’ta yürürlüğe gireceğini bildirdiler.

Açıklamalar üzerine İsrail, Norveç ve İrlanda büyükelçilerini geri çağırdı.

Filistin devletini tanıma kararıyla ilgili ilk açıklama Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store’dan geldi. Norveç Başbakanı, “Tanıma olmazsa Orta Doğu’da barış olamaz” dedi. Norveç Hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise Norveç’in iki devletli çözümü desteklediği ve bu yolun ilerletilmesinden yana olduğu vurgulandı.

Norveç Başbakanı’ndan sonra İrlanda Başbakanı Simon Harris, hükümetinin tanıma kararını açıkladı. İrlanda Başbakanı duyurunun güçlü bir siyasi ve sembolik değere sahip olduğunu söyledi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de 28 Mayıs’ta Filistin devletini tanıyacaklarını bildirdi. Sosyalist lider Sanchez, Gazze’deki savaşın başlamasından itibaren Filistin devletinin tanınması için Avrupa ve Ortadoğu’da temaslar yapıyordu.

Norveç, İrlanda ve İspanya’nın Filistin devletini tanıma kararlarını açıklamasının hemen ardından İsrail Dışişleri Bakanı Norveç ve İrlanda’daki büyükelçilerini geri çağırdıklarını bildirdi. İsrail Dışişleri Bakanı, Filistin devletini tanımanın İsrail’in meşru müdafaa hakkını baltaladığını öne sürdü.