Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Tutuklama Talep Etti

0

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı YoavGallant hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istedi. Başsavcı, Hamas’ın önde gelen 3 ismi hakkında da tutuklama emri talep etti. Bu kişiler Hamas’ın Gazze’deki Lideri Yahya Sinvar, siyasi lider İsmail Haniye ve askeri şef Muhammed Deif.

Başsavcı, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Galant’ın savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdıklarını bildirdi.

Hamas’ın önde gelen isimleri Sinvar, Haniye ve Deif hakkında da aynı iddialar söz konusu.

Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) usüllerine göre, başsavcı ve savcıların üç yargıçtan oluşan bir ön duruşma heyetinden tutuklama emri talep etmesi gerekiyor.

İsrail, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin üyesi değil. Bu nedenle tutuklama kararı çıksa dahi, Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant’ın İsrail’de tutuklanması söz konusu olamıyor. Ancak talep edilen tutuklama kararı çıkarsa bu, İsrail’in uluslararası yalnızlaşması anlamına gelebilir. Zira haklarında tutuklama kararı çıkan kişilerin UCM üyesi bir ülkeye gitmeleri halinde tutuklanmaları gerekiyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne 124 ülke üye bulunuyor. İsrail’in Avrupa’daki müttefikleri Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa da bu ülkeler arasında yer alıyor. ABD Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne üye değil.