RUSYA’NIN YENİ SALDIRISI UKRAYNA’YI ZORLUYOR

0

RUSYA’NIN YENİ SALDIRISI UKRAYNA’YI ZORLUYOR

Rusya’nın Ukrayna’nın en büyük ikinci kenti Harkov’a yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Kent çevresindeki Ukrayna birliklerinin geri çekildikleri bildiriliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky bütün yurt dışı seyahatlerini iptal etti.

Bu gelişmeler, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Kiev’i ziyaret ederek müttefiklerinin Ukrayna’ya yardımları konusunda Volodimir Zelensky’e güvence verdiği ve 2 milyar dolarlık yeni yardım paketini duyurduğu dönemde gerçekleşti.

Ukrayna Ordusu adına yapılan açıklamada, ülkenin kuzey doğusunda Rusya sınırı yakınlarındaki kritik kent Harkov çevresinde bulunan daha fazla birliğin geri çekilmekte olduğu bildirildi. Harkov’un yerel yetkilileri Vovchansk adlı kasabadaki ön cephenin Rusların eline geçtiğini belirttiler.

Rusya, geçen hafta cuma günü Ukrayna’nın kuzey doğu bölgesine yeni bir saldırı başlatmış, Harkov havadan bombalanmış ve Rus zırhlı birlikleri de kritik kazanımlar elde etmişti. Bu gelişmeler üzerine bölgedeki binlerce sivil tahliye edilmişti.

Rusya-Ukrayna savaşını izleyen yorumcular, ABD’nin Ukrayna’ya yardımlarının gecikmesinin Rusya için bir fırsat oluşturduğunu belirtiyorlar.