📽️ Kediname 20 😸Yedi Bela Hüsnü

0

📽️ Kediname 20 😸Yedi Bela Hüsnü

Yedi Bela Hüsnü, 1982 yapımı, Kemal Sunal’ın başrolde oynadığı ve Natuk Baytan’ın yönettiği bir komedi filmi. Aşık olduğu kızı tavlamak için kabadayı gibi olmaya çalışan bir adamın hikayesi. Hüsnü, mahallede meydana gelen bir çatışmadaki cinayetlerin üstüne kalması sonucu Yedi Bela Hüsnü olarak ünleniyor. Kabadayı gibi davranmaya çalışırken bela mıknatısı olup çıkıyor.

Komedi söz konusu olunca film de absürdlük ile toplumsal mesaj kaygısının ortasında bir yerlerde turluyor. Çekim yılı ‘82 olunca da bir yerlerde Kenan Evren görünüyor. “Ben öğlenden sonra yine dayağa çıkıyorum. Dayak yiyecek çok adam var bu şehirde”, “Çok zenginse çalmıştır” gibi replikler havada uçuşuyor. “Şimdi ananı laciverde boyadım it oğlu it”ler akıllarda yer ediyor.

Yedi Bela Hüsnü’nün mafyöz davranışlı kişileri tanımlamaya dönüşmesinin öyküsü böyle. Malum kişilerin tanımına bazı hiperaktif çocuklar da dahil oluyor. Dört, beş yaşındaki bacaksızlar yaramazlıklarıyla çevresindekileri bezdirince bir adet Hüsnü oluyorlar.

İlle de kediler.

Kedi esprisi insanları gülümsetiyor. Boyuna posuna bakmadan dayılık taslayan tüylüye gülünmez mi?
Haydut Hüsnü, bu kez tv haberlerinde ahalinin karşısına haber olarak çıktı. Esenler’de esnafın sahiplendiği Yedi Bela Hüsnü namlı kedi, caddede kimselere geçit vermiyor. Görüntüler şaşırtıcı. Başta azılı düşmanı köpekler olmak üzere caddede yürüyen herkese durup dururken sataşıyor. Kenarda kendi halinde bir mazlum pozundayken saniyeler içinde sırtı kamburlaşıyor, ince uzun kuyruğundaki tüyler kabarıyor ve bir kaç kişiye çalım atıp insanların üstüne atlıyor. Eli ayağına dolaşıp dengesini kaybedenler düşmemeye çalışıyorlar. İnsanlar tamam da o koca köpekler kendilerinin bacağı boyundaki delibaş kediden nasıl kaçacaklarını şaşırıyorlar. Kenara çekilip kendini şarj edip yeni kurbanlar seçiyor.

“Hepimiz Hüsnüyüz”

O çok ciddi. Fakat yaşam koşullarının depresyonuyla keyifsiz olan esnaf, gönüllü animatör pisi sayesinde neşeleniyor. Ortam bir anda tüylü performans sanatçısının şovuna dönüşüyor.

Aslında iyi tezgâh kurmuş. Avlanmak, fare kovalamak yok. Çöp karıştırma derdi yok. Yemek, konaklama gereksinimleri çevre sakinlerince servis ediliyor. Kiminin hamburgerine, kiminin ev yapımı yemeğine ortakçı oluyor. Kuru mamaya burun kıvırması bu yüzden.

Şimdi bu Yedi Bela Hüsnü, monotonluktan sıkılsa, yeni maceralara yelken açsa, biraz da başka yerlerde takılayım dese veya korkuttuklarından birileri onu bir barınağa yollatsa izleyicisi olan esnaf depresyonun dibine vurur. Hüsnü gitti buraların tadı kaçtı diyenler perişan olur. “Hepimiz Hüsnüyüz” diye pankart açarlar. Taraftarları oluşur. “Kediyiz, güçlüyüz, kazanacağız” diye eylem koyarlar. Fena mı olur? Hatta çok iyi olur.

“Şimdilik, grup halindeki pisicanlar ’ya hepimiz, ya hiçbirimiz’ sloganıyla çarşıyı basana kadar, Hüsnü saltanatını sürdürecek gibi görünüyor.

Füsun ALTINOK

Önceki Bölüm

Kediname 19; “O senin neyin olur derlerse…”

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 11 Mayıs 2024

Yazarın Tüm Yazıları