BOEING İHBARCISI: “ÜRETİLEN UÇAK PARÇALARININ CİDDİ KUSURLARI OLUYORDU”

0

BOEING İHBARCISI: “ÜRETİLEN UÇAK PARÇALARININ CİDDİ KUSURLARI OLUYORDU”

Boeing uçaklarının üretiminde en büyük tedarikçinin eski denetçisi, tedarikçi firmanın fabrikasından çıkan parçaların ciddi kusurlar barındırdığı iddiasında.

ABD’nin Kansas eyaletinde konuşlu Spirit AeroSystems çalışanı Santiago Paredes, BBC’ye verdiği röportajda, görev yaptığı dönemde Spirit firmasında üretilen parçalarda sık sık 200 civarında kusur bulduğunu anlattı.

Paredes, denetimleri sırasında endişelerini gidermek için üretimi yavaşlattığını bu nedenle firmada kendisine “show durdurucu” lakabı takıldığını söyledi.

“Boeing İhbarcısı” olarak bilinen ve Boeing’in en büyük tedarikçisinde 2010 ile 2020 yılları arasında çalışan Santiago Paredes, Spirits’ten Boeing’e sevkedilecek uçak ana gövdelerinde çok sayıda kusurlu bağlantı elemanı, çok sayıda bükük parça hatta bazen de eksik parça saptadığını iddia etti. Paredes, daha esnek olması konusunda baskı gördüğünü ve denetimdeki titizliğinden ötürü firmanın “yaygara kopardığını” öne sürdü.

Spirit AeroSystems firması, eski üretim denetçisinin iddialarını “kuvvetle” reddettiğini açıkladı.

Boeing ise yorum yapmayı reddetti.

Boeing 737 Max uçaklarının ana gövdesini üreten Spirit AeroSystems, bir 737 Max’ın kullanılmayan bir acil çıkış kapısının kalkıştan kısa süre sonra kopması üzerine ciddi bir soruşturma geçirmişti. Soruşturmacılara göre, kapı ilk olarak Spirit tarafından takılmış ancak daha sonra hatalı perçinlemeyi düzeltmek için Boeing teknisyenleri tarafından sökülmüştü. ABD Federal Havacılık İdaresi soruşturma sırasında şirketlerin üretim kontrol uygulamalarına uymadığı birçok örnek tespit etmişti.