SEÇENEKLER SIZDI. “İSRAİL’İN İRAN’A SINIRLI KARŞILIK VERMESİ BEKLENİYOR”

0

SEÇENEKLER SIZDI. “İSRAİL’İN İRAN’A SINIRLI KARŞILIK VERMESİ BEKLENİYOR”

ABDli yetkililer, İsrail’in İran saldırısına cevabının sınırlı olacağı beklentisinde.

Amerikan NBC televizyonunun haberine göre, İsrailli yetkililer geçen hafta olası bir İran saldırısına hazırlanırken, daha saldırı olmadan önce İran’a verilecek yanıta dair seçenekleri değerlendirdiler ve bu seçenekler hakkında Amerikalı yetkilileri bilgilendirdiler. NBC, bilgiyi 4 Amerikalı yetkiliden aldığını duyurdu.

Buna göre, İsrail’in operasyonu hafta sonu bekleniyor. Zaten İsrail Genelkurmay Başkanı’nın da bu doğrultuda açıklamaları var. İsrail’in karşı operasyonu, İran’ın ülke dışındaki askeri güçlerine veya vekil güçlere yönelik olabilir.

Amerikalı yetkililer, İsrail’in nihai kararı hakkında bilgilendirilmediklerini, seçeneklerin değişmiş olabileceğini vurguladılar.

ABDli 3 yetkiliye göre, Suriye’deki İran askeri tesisleri hedef alınabilir veya İran’dan Lübnan’da Hizbullah’a gönderilen gelişmiş füze parçalarının depolandığı yerler vurulabilir.

Amerikalılara göre, İran’ın saldırısının ölüme yol açmaması ve hasarın çok sınırlı olması nedeniyle İsrail de daha az saldırganlık içeren seçenekleri değerlendiriyor.

Bu arada başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere İsrail’in müttefiki batılı liderler peş peşe İsrail’e itidal çağrısı yaptılar.