EN YARARLISI AKŞAM SAATİNDE YAPILANI 

0

EN YARARLISI AKŞAM SAATİNDE YAPILANI 

Egzersizin ideal saatini bulmak amacıyla yapılan bir araştırmaya göre, kilo vermek, kardiyo vasküler kalp sağlığı, metabolik sağlık ve iyi uyku için en iyi sonucu veren egzersiz zamanı akşam saatleri.

The journal Diabetes Care adlı bilimsel yayın organında bu konuda bir makale yayımlandı.

Avustralya Syndey Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının araştırmasında tip 2 diabetli olanlar da dahil genellikle obez 30,000 kişinin verileri 8 yıl boyunca takip edildi. Araştırmaya katılanlardan orta zorlukta egzersizleri ne zaman yaptıklarını belirlemek için aktivite izleyicileri takmaları istendi.

Katılımcılar, egzersiz aktivitelerinin çoğunu sabah, öğleden sonra veya akşam saatlerinde alıp almadıklarına göre kategorize edildi.

Ekip, verileri analiz ettikten sonra, önce akşamları (akşam 6’dan gece yarısına kadar) orta veya üzeri zorlukta aktiviteler yapanların obeziteden kurtulmada gündüz saatinde yapanlara göre daha fazla ilerleme kaydettikleri sonucuna vardılar.

Bilim insanları egzersizlerini akşam yapanların en düşük erken ölüm riskine sahip olduklarını da buldu.

Ayrıca kardiyovasküler hastalıklardan (kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç gibi durumlar) veya mikrovasküler hastalıktan (kalbin küçük arterlerinin düzgün çalışmadığı bir durum) ölme olasılıkları daha düşüktü.

Araştırmacılar, akşam egzersizinin, uyku düzenlemesi için çok önemli bir hormon olan melatonin salınımını desteklediği için uyku kalitesini önemli ölçüde artırdığını da belirlediler.

Araştımacılara göre egzersizi akşam yapmak, gevşemeye ve gerginliğin azaltılmasına da yardımcı oluyor.