ORTADOĞU VE DÜNYADA GERGİN GECE… BIDEN’DAN İSRAİL’E “KARŞILIK VERME” MESAJI

0

ORTADOĞU VE DÜNYADA GERGİN GECE… BIDEN’DAN İSRAİL’E “KARŞILIK VERME” MESAJI

İsrail ve destekçisi ABD, Şam Büyükelçiliği saldırısına misilleme olarak İran’ın İsrail’e ihalar, seyir füzeleri ve balistik füzelerle yaptığı saldırının başarıyla engellendiğini açıkladılar. Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya İran’a karşılık vermeleri halinde ABD’nin bunu desteklemeyeceğini söyledi.

Ortadoğu semalarındaki gerilimli saatlerin ardından bugün İsrail hava sahasını açtığını duyurdu. Tahran’sa bu sabah saldırının bittiği açıklamasını yayımladı. İran Genelkurmay Başkanı General Hüseyin Bagheri, operasyonlarının tamamlandığını belirtti; “İsrail’e karşı devam etmeye niyetimiz yok” açıklaması yaptı.

Taraflar gece olanlarla ilgili kendi perspektiflerinden ayrıntılar da verdiler. İsrail, İran’ın 170 iha, 30 seyir füzesi ve 120’den fazla balistik füze gönderdiğini bunların %99’unun havada imha edildiğini bildirdi. Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden da İran ihaları, seyir füzeleri ve balistik füzelerinin “neredeyse tamamının” engellendiğini duyurdu. İsrail Ordusu sözcüsü, hava üslerinden birinde hafif hasar meydana geldiğini ve 7 yaşında bir kız çocuğunun ağır yaralandığını açıkladı. İsrail Başbakanı Netanyahu, “kazandık” açıklaması yaparken, İran “saldırımız beklenenden başarılı oldu” mesajı verdi.

İran’ın 300’den fazla iha ve füzeyle yaptığı saldırıya karşı savunmaya ABD hava güçlerinin yanısıra Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri de katıldı. Başbakan Rushi Sunak İran hava araçlarını düşürdüklerini açıkladı. Ürdün’se hava sahasını ihlal eden İran hava araçlarının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Bu arada İran hava saldırısının gerçekleşmekte olduğu saatlerde ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray kaynaklarına göre, Biden görüşmede Netanyahu’ya, ABD’nin, İsrail’in karşı saldırısını desteklemeyeceğini, ABD’nin karşı saldırı operasyonuna katılmayacağını söyledi. Netanyahu da bunu anladığını belirtti.

Benzer bir açıklama ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den geldi. Blinken, “ABD gerilim aramıyor” dedi.