CUMHURİYETÇİ PARTİ’DE RAKİBİ ÇEKİLDİ TRUMP BAŞKAN ADAYI OLUYOR

0

CUMHURİYETÇİ PARTİ’DE RAKİBİ ÇEKİLDİ TRUMP BAŞKAN ADAYI OLUYOR

ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adaylarından Nikki Haley çekildi. Böylelikle eski başkan Donald Trump, başkanlık yarışında Demokrat Parti’nin adayı olacağına kesin gözüyle bakılan Joe Biden’le bir kez daha karşı karşıya gelecek.

Kasım 2024’te yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde “Super Salı” olarak tanımlanan ön seçim süreci tamamlandı. Hem Cumhuriyetçi Parti’nin hem de Demokrat Parti’nin aday adayları 309 eyalette aynı gün yapılan ön seçimlerde yarıştılar. Cumhuriyetçi Parti’de Donald Trump, rakibi Güney Carolina eski Valisi ABD’nin BM eski temsilcisi Nikki Haley’e karşı ezici üstünlük sağladı. Trump, 15 eyaletin 14’ünde ön seçimleri kazandı.

Bu sonuçlar üzerine Nikki Haley adaylıktan çekildiğini açıkladı. Haley, destekçilerine hitap ederken “kongremiz işlevsiz ve giderek daha da kötüleşiyor, liderlerle değil takipçilerle dolu. Dünyamız Amerika’nın geri çekilmesi nedeniyle yanıyor” dedi.

Biden da iki rakibine karşı Demokrat Parti’nin Süper Salı’da ön seçim yaptığı 15 eyaletin hepsinde üstünlük elde etti.

Trump ve Biden’ın 2020 seçimlerinden sonra 2024 seçimlerinde yeniden yarışmaları ABD siyasi tarihinde nadir bir olay. Böylesi bir durum 1956 yılında yaşanmıştı.