BIDEN: “İSRAİL RAMAZAN’DA GAZZE’DE ASKERİ FAALİYETTE BULUNMAYACAK”

0

BIDEN: “İSRAİL RAMAZAN’DA GAZZE’DE ASKERİ FAALİYETTE BULUNMAYACAK”

Abd Başkanı Joe Biden, İsrail’in Ramazan ayında Gazze’de askeri faaliyette bulunmamayı kabul ettiğini bildirdi. Biden, Gazze’de sivil ölümler nedeniyle İsrail’in uluslararası desteği kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Abd Başkanı Amerikan NBC Televizyonu’ndaki röportajında, “Ramazan yaklaşıyor ve İsrailliler, tüm rehinelerin serbest bırakılması çabalarımıza zaman tanımak için Ramazan ayında faaliyetlerde bulunmayacaklarına dair bir anlaşma yaptılar” dedi. Abd Başkanı, tarafların rehinelerden bazılarının serbest bırakılması konusunda da prensip anlaşmasına vardıklarını belirtti.

Biden, daha önce yaptığı açıklamada Gazze’de geçici ateş kesin 5 Mart Pazartesi başlayabileceğini bildirmişti.

Joe Biden Ramazan ayı boyunca geçici ateş kesin, iki devletli çözüme etkisi açısından da umutlu. Birleşik Devletler Başkanı, geçici bir ateşkesin İsrail’in komşularıyla ilişkileri kolaylaştıracağını ve Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olma sürecini hızlandıracağını söyledi. Biden’ın sözleri şöyle: “Bu (Ramazan’da geçici ateş kes) bize, birçok Arap ülkesinin ilerlemeye hazır olduğu yönlerde adım atmaya başlaması için zaman veriyor. Örneğin, Suudi Arabistan İsrail’i tanımaya hazır. Ürdün öyle. Altı devlet daha var. Katar ile çalışıyorum. Eğer başarırsak iki devletli bir çözüme ulaşma sürecine, İsrail’in güvenliğini ve Filistinlilerin bağımsızlığını garanti altına alacak bir sürece sahip olabileceğiz”