DİK DURMUYOR YAN YATTIĞI ORTAYA ÇIKTI

0

DİK DURMUYOR YAN YATTIĞI ORTAYA ÇIKTI

Abd’nin 50 yılı aşkın bir süreden sonra Ay’a gönderdiği uzay aracı Odysseus’un iniş sırasında devrildiği, ayakları üzerinde değil gövdesi üzerinde durduğu belirlendi.

Odysseus’u üreten özel şirketin ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi yetkilileri bunun dışında aracın iyi durumda olduğunu belirttiler.

Yetkililere göre, Odysseus’un yeterince enerjisi var ve Dünya ile iletişim halinde.

Houston’daki yer kontrol ekibi Ay aracından fotoğraf almaya çalışıyor.

Odysseus aracının neden devrildiği bilinmiyor. Yetkililere göre, ya iniş sırasında bir kayaya takıldı ya da yine iniş sırasında ayaklarından biri kırıldı.

Şans eseri, Ay aracının bilimsel araştırma için kullanılacak cihazları Odysseus’un yukarı bakan yüzeyinde. Bu nedenle uzmanlar aracın bilimsel görevlerinin aksamayacağını umuyor.

Oddysseus’un Ay yörüngesindeyken gönderdiği fotoğraflardan biri

ABD son insanlı Ay’a inişten 52 yıl sonra Dünya’nın uydusuna uzay aracı göndermişti. Bir özel şirket tarafından üretilen ve özel şirket roketiyle fırlatılan Odysseus adlı aracın Ay’ın güney kutbundaki bir kraterin yakınlarına iniş yaptığı açıklanmıştı.

Odysseus uzay aracının Ay’daki araştırmaları, NASA’nın Artemis adlı projesinin bir parçası. Odysseus’un 2020li yılların sonunda Ay’a indirilecek insanlı uzay aracından önce bu görev için bilimsel araştırmalar yapması planlanmıştı. Artemis projesi ise Mars’a yapılacak insanlı keşif seferinin aşamalarından biri. Dünya’nın uydusunda Mars seyahati için bir üs kurulması planlanıyor.