TÜRKİYE’DEN YURT DIŞINDA EMLAK ALIMINDA PATLAMA

0

TÜRKİYE’DEN YURT DIŞINDA EMLAK ALIMINDA PATLAMA

Türkiye’den TC vatandaşlarının yurt dışında yaptığı gayrimenkul alımı 2023 yılında %163,7 arttı.

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 2023 yılında yurt dışında gayrimenkul yatırımları için 2 milyar 86 milyon dolar harcadılar. 10 yıl önce bu tutar 130 milyon dolardı. Bu veriye göre Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımları veya alımları 10 yılda 22 kat artmış oldu.

Uzmanlara göre Türk yatırımcıların gayrimenkul alımları Abd, Birleşik Arap Emirlikleri, Karadağ ve İngiltere’de yoğunlaşıyor. 2023’te yatırım ve ikamet amacıyla E2 vizesinden faydalanıp Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşenlerde de yüzde 115 artış oldu.

Uzmanlara göre, Türkiye’de konut politikaları fiyatların düşeceği algısını oluşturdu ayrıca %25 kira artış tavan kuralı ile enflasyon arasındaki dengesizlik, Türklerin konut yatırım davranışlarını yurtdışına yöneltti. Yurtdışında ise özellikle mortgage oranlarının artması ile birlikte satışa talep azalıp kiraya talep artınca kira getiri oranları döviz bazında cazip hale geldi. Bu da Türk yatırımcılar için önemli bir motivasyon oldu.

Yurt dışında gayrimenkul alımı için aracılık yapan kuruluşlar, dövizi olup da yurt dışında gayrimenkul edinmek isteyenlerin mağdur olmamak için uzman kuruluşların danışmanlık hizmetlerinden yararlanması gerektiğini belirtiyorlar.