DÜNYA YÖRÜNGESİNE “SÜPÜRGE” PROJESİ 

0

DÜNYA YÖRÜNGESİNE “SÜPÜRGE” PROJESİ 

Dünya’nın yörüngesindeki ticari ve statejik olarak elverişli bölge yıllar boyu gönderilen ve artık işlevsiz olan binlerce uydu veya uzay aracı parçalarıyla adeta bir çöplüğe dönmüş durumda. Bu durum hem yörüngedeki güvenliği tehdit ediyor hem de söz konusu çöp araçların kontrolsüz bir şekilde yer yüzüne düşme riskini giderek artırıyor.

Japonların yörüngeye yerleştirdiği “çöpçü” Adras-j aracı

Uzay kuruluşları sorunu çözmek için yani yörüngedeki çöpü bertaraf etmek için uzun süredir projeler geliştiriyorlar. Bu projelerden biri olan ve Japon uzay kuruluşu Astroscale tarafından geliştirilen Adras-J adlı araç yörüngeye gönderildi. Uzay aracı, yörüngede çöp toplama işinin denemelerini yapacak. Bu kapsamda Astra-J,2009’dan beri uzay yörüngesinde bulunan Japon roketinin parçasıyla buluşacak ve söz konusu “çöp”ün yörüngeden çıkarılıp çıkarılmayacağına dair testler yapacak.

Uzay kuruluşları, yörüngeye gönderilecek “temizlik” araçlarıyla artık hurda olmuş uzay araçlarının yörünge dışına, uzay boşluğuna atılmasını veya kontrollü bir şekilde yeryüzüne yanarak düşürülmesini planlıyorlar.