50 YIL SONRA! ABD AY’A UZAY ARACI İNDİRDİ

0

50 YIL SONRA! ABD AY’A UZAY ARACI İNDİRDİ

ABD’nin 50 yıl aradan sonra Ay’a gönderdiği insansız uzay aracı, Dünya’nın uydusuna başarıyla indirildi. ABDli bir özel şirketin ürettiği ve Elon Musk’ın şirketinin Space X roketiyle fırlatılan araç Ay’ın güney kutbu yakınlarına iniş yaptı. 

Odysseus adlı araç Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın bilimsel araştırma ekipman ve cihazlarını taşıyor. NASA bu Odysseus üzerindeki araçlarla bu on yılın sonlarında Ay’a yapılacak insanlı uçuş için bilimsel araştırma yapacak ve veri toplayacak.

Ancak inişten kısa süre sonra Odysseus ile iletişimde bir sorun olduğu farkedildi. Aracın sinyallerinin zayıf olduğu belirlendi. Yerdeki komuta kontrol, Dünya’dan 384,000 km uzaktaki 6 ayaklı aracın dik durduğunu teyit etti. Sinyal zayıf da olsa aracın veri göndermeye başladığı belirtildi.

Sinyal zayıflığının iniş sırasında antenin bir kayaya çarpmasından veya aracın önündeki bir engelden kaynaklandığı düşünülüyor. 

Odysseus uzay aracıyla yürütülen görev, NASA’nın Artemis programının bir parçası. Artemis programı kapsamında 2026 yılında Ay’a gönderilecek astronotlar uzun ve sürdürülebilir bir keşif planını yürütecekler. Nihai amaç, Mars’a insanlı uçuşlar için Ay’I bir ara istasyon olarak kullanmak.

ABD’nin Odysseus’tan önceki son Ay’a iniş misyonu 1972 yılında Apollo 17 seferiyle gerçekleştirilmişti. Astronotlar Ay yüzeyinde araştırmalar yapmış ve örnekler toplayarak yer yüzüne dönmüşlerdi.