Taze yiyecekler, doğal şeker, kaya tuzu… Söylene gelen beslenme önerileri aslında birer ‘yalan’ mı?

0

Taze yiyecekler, doğal şeker, kaya tuzu… Söylene gelen beslenme önerileri aslında birer ‘yalan’ mı?

Günde asla ikiden fazla yumurta yemeyin. Tam tahıllı ekmeğe sadık kalın ve beyazdan kaçının. Ve ne pahasına olursa olsun şekerli gazlı içeceklerden kaçının.

Bunlar, yıllar boyunca beslediğimiz ve optimum sağlığın anahtarı olduğuna inandırdığımız yüzlerce sözde diyet ‘kuralından’ sadece üçü.

Ancak giderek artan kanıtlar, aslında sağlıklı bir beslenmenin çok daha basit olduğunu gösteriyor; tüm besin gruplarının dengeli bir şekilde tüketilmesi, az şeker ve abur cubur ile bol miktarda meyve ve sebzeden oluşan diyet.

Artık diyetisyenler, tamamen sahte olan en yaygın diyet inanışlarını ortaya çıkardı.

Birçoğu sürpriz olabilir; örneğin çok fazla yumurtanın yüksek kolesterol (atardamarlara zarar veren yağlı madde) nedeniyle zararlı olduğu yönündeki eski fikir.

Ayrıca düşük kalorili yiyeceklerin erkekler için daha sağlıklı olmadığını duyduğunuzda şok olabilirsiniz.

Diyetisyenleri en çok çileden çıkaran, en çok inanılan yedi beslenme efsanesini keşfetmek için okumaya devam edin.

Diyetisyen Alyssa Pacheco şunları söyledi: ‘Mümkün olan en düşük kalorili seçenekleri tercih etmek genellikle kendinizi aç ve doyumsuz hissetmenize neden olacak ve sonuçta aşırı yemenize neden olacaktır’

‘DOĞAL’ ŞEKER SOFRA ŞEKERİNDEN DAHA SAĞLIKLIDIR

Bal ve akçaağaç şurubu antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir.

Ancak bunun sağlığımızı tam olarak nasıl etkilediği bilinmiyor. Ancak ‘doğal’ şekerlerin sofra şekeriyle aynı kaloriye sahip olduğu ve kanımız üzerinde hemen hemen aynı etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Diyetisyen Alyssa Pacheco, Yahoo Life’a şunları söyledi: “Günün sonunda vücudunuz tüm bu yiyecekleri sindiriyor ve şeker olarak görüyor.”

Her türlü aşırı şeker alımı sizin için kötüdür ve kilo alma riskini artırarak diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser, metabolik bozukluklar, depresyon ve bilişsel bozukluklara yol açabilir.

Pacheco, hangi şekeri seçeceğiniz konusunda endişelenmek yerine, ‘hangisini tercih ederseniz onu daha ölçülü tüketirsiniz’ konusuna odaklanın.

Amerikan Kalp Derneği, kadınlar için günde en fazla altı çay kaşığı, erkekler için ise dokuz çay kaşığı ilave şeker önermektedir.

DENİZ TUZU ‘ŞİFA’ ÖZELLİĞİNE SAHİPTİR 

Şekerlere benzer şekilde deniz tuzu, Himalaya tuzu ve sofra tuzu da sonuçta tuzdur ve kan basıncını etkileyen bileşik olan yaklaşık yüzde 40 sodyum içerir.

Deniz tuzu minimum düzeyde işlenir ve az miktarda magnezyum, kalsiyum ve potasyum içerebilir.

Sofra tuzu ise yabancı maddeleri uzaklaştırmak için işlenir ve genellikle tiroid sağlığı için iyot eklenir.

Ancak beslenmeniz dengeli olduğu sürece minerallerinizi deniz tuzundan almanıza gerek yoktur.

Actors Fund diyetisyeni Michelle Rauch, “Aşırı sodyum tüketimi yüksek tansiyon ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır, bu nedenle kullanılan tuzun türü ne olursa olsun genel sodyum alımını sınırlamak önemlidir” dedi.

GÜNDE İKİ YUMURTADAN FAZLA YEMEYİN 

Bir diğer yanlış inanış ise yumurtanın sağlığa zararlı olduğu ve kolesterolünüzü artıracağıdır.

Kolesterol içeriği nedeniyle yumurtaların kalp sorunlarına neden olmadaki rolleri uzun süredir şiddetli tartışmalara konu oluyor.

Ancak bilim insanları herhangi bir bağlantının olmadığını söylüyor. Araştırmalar, yumurtadaki kolesterolün, doymuş yağ oranı yüksek gıdalar gibi diğer bazı gıdalar gibi kolesterol seviyesini yükseltmediğini gösteriyor.

2020 yılında yapılan bir araştırmada, Harvard’lı bir araştırmacının liderliğindeki ABD’li bir ekip, yumurta alımı ile kalp krizi veya felce yol açabilen kardiyovasküler hastalık (CVD) riski arasında hiçbir ilişki bulamadı.

Spor diyetisyeni Umo Callins, ‘Yumurta sağlıklı bir diyetin parçası olabilir ve kas bakımını, genel refahı destekleyebilir, günlük protein ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olabilir ve birçok farklı öğüne eklenebilecek çok yönlü bir protein kaynağıdır’ dedi.

AKŞAM 18:00’DAN SONRA HİÇBİR ŞEY YEMEYİN 

Vücudunuzun hücrelerinize “Saat 18.00, kilo almak için bu yiyeceği saklama zamanı!” diye bağıran bir iç saati yok. Diyetisyen ve Eat Swim Win’in kurucusu Katie Schimmelpfenning şöyle konuştu:

‘Enerji, ne zaman tüketilirse tüketilsin enerjidir.’

Örneğin günün geç saatlerinde egzersiz yapan kişilerin, kas onarımı ve büyümesi için egzersiz sonrası bir şeye ihtiyacı vardır.

Schimmelpfenning,gece vardiyasında çalışan insanların uyanıkken yemek yemeleri gerektiğini söyledi.

Araştırmalar, potansiyel olarak kilo almanıza neden olan şeyin ne zaman yemek yediğiniz değil, ne yediğiniz olduğunu göstermiştir.

Günün erken saatlerinde daha fazla yemek, daha sonra açlığınızı kontrol etmenizi ve çok fazla yemek yemenizi engellemenize yardımcı olabilir.

Diyetisyen ve yazar Rhyan Geiger şunları söyledi: ‘Her şey seçtiğiniz yiyecek türlerine bağlı.

‘Taze meyve, sebze veya tam tahılları tercih etmek, kurabiye, şeker ve tatlıları tercih etmekten çok farklıdır.’

OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN KAHVALTIYI ATLAYIN VE YERİNE KAHVE İÇİN 

Çoğumuz sabah kahvemize güveniriz. Ancak bu bir öğün yerine veya kahvaltı yerine geçmez.

Bir fincan kahve antioksidanlar açısından zengin olsa da yalnızca yaklaşık beş kalori içerir ve protein, yağ veya karbonhidrat içermez.

Diyetisyen Patricia Kolesa şunları söyledi: ‘[Bazıları] kahve, sütten elde edilen protein ve yağları içerse de, geleneksel bir kahvaltıda olduğu gibi sizi tok ve enerjik bırakmayacaktır.’

Beslenme uzmanları ayrıca kahvenin asidik olduğu ve bu nedenle aç karnına sert olduğu konusunda uyardılar.

YALNIZCA TAZE ÜRÜNLERİ KULLANIN 

Bazı insanlar, taze ürünlerin yoğunlaştığı yer olduğundan yiyecek alışverişi yaparken mağazanın dış alanlarına bağlı kalmanız gerektiğini düşünüyor, ancak diyetisyen Lauren Harris-Pincus bunun bir hata olacağını ve ‘zarar verici’ bir efsane olduğunu söyledi.

‘Orta koridorlarda dondurulmuş meyveler, sebzeler ve deniz ürünleri, konserve fasulye, meyve ve sebzelerin yanı sıra kuru fasulye, tam tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar ve baharatlar da dahil olmak üzere besin açısından yoğun ve kültürel gıdalardan oluşan bir hazine bulunuyor’ dedi.

Bayan Harris-Pincus, süpermarketin yüksek kaliteli işlenmemiş gıdaların bulunduğu tüm alanlarında alışveriş yapılmasını öneriyor.

Ancak uzmanlar, bir şeyin donmuş olmasının onu tazesinden daha kötü hale getirmediğini söylüyor.

İngiltere merkezli beslenme uzmanı Kim Pearson, ‘Aslında dondurulmuş meyve ve sebzeler daha yüksek düzeyde besin içerebilir’ dedi.

Bayan Pearson, bunun nedeninin, toplandıktan hemen sonra en yüksek seviyede dondurulmaları ve dondurulmadan önce minimum düzeyde işleme tabi tutulmaları, yani besin maddelerinin çoğunu muhafaza etmeleri olduğunu açıkladı.

Buna karşılık, taze ürünler toplandıktan sonra günler veya haftalarca süpermarkette kalabilir, bu da tüketilinceye kadar daha fazla besin kaybetmiş olabileceği anlamına gelir.

Diyetisyen Alyssa Pacheco şunları söyledi: ‘Mümkün olan en düşük kalorili seçenekleri tercih etmek genellikle kendinizi aç ve tatminsiz hissetmenize neden olacak ve sonunda aşırı yemenize neden olacaktır.’

‘Ayrıca yeterli kalori almamak uzun vadede geri tepebilir çünkü metabolizma hızınızı düşürebilir.’

Fındık, avokado ve yağlar gibi bazı yüksek kalorili ve yüksek yağlı gıdalar besinlerle doludur.

Kalorilerde olduğu gibi, düşük yağ da tam yağdan daha iyi değildir. Doymamıza yardımcı olmak, yağda çözünen vitaminleri daha iyi absorbe etmek ve lezzet vermek için yağa ihtiyaç vardır.

Daily Mail