Kedinâme ( 6) Deli Kedi

0

Kedinâme ( 6) Deli Kedi

Deli kedi nedir diye sorulacak olsa; “Hareket eden her şeye ateş et” komutu almış KÖH (Kedi Özel Harekât) neferi gibi kedi derim. Yalnız ne kadarı doğasından kaynaklanıyor, nereden itibaren kontrolden çıkıyor iyi izlemek gerek.

Veteriner, bunlar bir kilometre çapındaki alanda karşı cinsten müstakbel eş var mı, kokudan anlarlar deyince hiç şaşırmadım. Sağlıklı yaşam yürüyüşü yaparken iletişim için bırakılmış idrar kokusunun aniden burnuma ulaşmasından biliyorum. Dehşet! Benim midemi ağzıma getiren koku, bu tüy torbalarını âdeta Victoria’s Secret, DKNY, Coco Mademoiselle koklamış gibi afrodizyak etkisi yaparak teyakkuza geçiriyor.

Esasen canları çiftleşmek isteyince direkt hedefe yürüyorlar. Etrafta birileri var mı gibi sosyal baskıları hissetmediklerinden iktidarsızlık, erken bitiş gibi sorunları da olmuyor haliyle. Ağaç tepesi, park etmiş araba üstü, cadde ortası hiç fark etmiyor. Gözü dönmek bunlarda ata sporu.

Gelelim psikolojisi arıza veren kedilere…
Tıpkı insanlar gibi yeme bozuklukları, aşırı yiyenler, depresyondan iştahı kesilenler.?
En yaygını tabii ki ayrılık anksiyetesi. Ebeveynleri seyahate gidenler, yalnız kalanlar. Halsiz, huzursuz miyavlayıp duranlar. İçine şeytan kaçmış gibi hareketler. Etinden et koparılıyormuş gibi bağıranlar.

Memur çocuklarında her tayinde yaşanan gerginlik pisicikler için de geçerli. Birden bire ortam değişikliği. Buyrun travma nedeni.
Eve geliveren bir bebek. Geri plana atılma.
Bir yıl içinde yetişkin olma ve yıllar içinde çabucak yaşlanma. Veee demans. Evet, kedilerde de demans oluyor. Hatta alzheimer.
Kafa karışıklığı, sinirlilik filan.

İnsanlar için durum belli. Psikolojik rahatsızlığınız varsa uzmana gidersiniz. Durum ciddiyse “Ben hasta değilim” dersiniz, başkaları sizi doktora götürür ki, bu en kötüsü. Hayvanlarda durum farklı. Onları zaten ebeveynleri doktora götürüyor. Fakat kedi psikoloğu, kedi psikiyatrı yok. Veteriner tümüne bakıyor. Dişine, gözüne, obezitesine, psikolojisine. Allah ne verdiyse…

Konu ciddi. Uzman oturmuş Cats for Dummies adlı kitapta “Davranış problemli kediler ile geçinebilme yolları” diye uzun bir bölüm yazmış. Benim derdim kendime yeter, sus pire torbası demenin âlemi yok. Oyunsa oyun, ilgiyse ilgi. Ve sabır. Size “gizli ergen” gibi fesat gözle bakanlara da aldırmayın.

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 2 Şubat 2024

Yazarın Tüm Yazıları