ABD’NİN MİSİLLEME PLANI ONAYLANDI. “BİRKAÇ GÜN İÇİNDE VURMAYA BAŞLARIZ”

0

ABD’NİN MİSİLLEME PLANI ONAYLANDI. “BİRKAÇ GÜN İÇİNDE VURMAYA BAŞLARIZ”

ABD’nin 3 askerinin öldüğü Ürdün’deki üssüne yönelik saldırıya misilleme yapmak için hazırlanan planı yönetim tarafından onaylandı. BBC’nin haberine göre, CBS kanalı haber merkezine bilgi veren yetkililer Suriye ve Irak’taki İran hedeflerine yönelik olarak birkaç gün içinde seri saldırılar yapılacağını bildirdiler.

Habere göre, saldırıların ne zaman yapılacağı hava koşullarına bağlı. ABDli yetkililer, her türlü hava koşulunda operasyon yapabileceklerini ancak görüş şartlarının elverişli olması halinde istenmeyen sivil kayıplar riskinin azalacağını belirtiyorlar.

Başta Başkan Joe Biden olmak üzere ABD yönetimi, Kongre’deki kimi senatör ve milletvekillerinden gelen baskılara rağmen doğrudan İran topraklarına yönelik saldırı yapılmayacağını açıklamıştı.

ABD’nin Ürdün’deki üssüne 28 Ocak günü drone saldırısı yapılmış, olayda 3 Amerikan askeri ölmüş, bazıları ağır olmak üzere 40 asker yaralanmıştı.

Amerikalılar, saldırıda kullanılan tek yönlü, bombalı insansız hava aracının Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kullandığı İran yapımı hava araçlarıyla aynı olduğunu belirtmişlerdi.

ABD’nin şüpheleri Irak’taki İslami Direniş adlı çatı örgüte odaklanmış, nitekim bu örgüt de saldırıyı üstlenmişti. Söz konusu örgütün militanlarının İran tarafından finanse edildiği militanlarının da İran Devrim Muhafızları tarafından eğitildiği belirtiliyor.

Hamas-İsrail savaşının başlamasıyla Irak ve Suriye’deki İran destekli silahlı gruplar ABD’nin bölgedeki üslerine 160’tan fazla saldırı düzenlemişlerdi.

İran bir süre önce Suriye’deki üst rütbeli subaylarını geri çekmişti.