GAZZELİLERE BİR DARBE DAHA! 9 ÜLKE BM YARDIM AJANSINA PARA DESTEĞİNİ KESTİ

0

GAZZELİLERE BİR DARBE DAHA! 9 ÜLKE BM YARDIM AJANSINA PARA DESTEĞİNİ KESTİ

Birleşmiş Milletler Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı çalışanı 12 kişinin Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yaptığı saldırıya katıldığı iddiaları üzerine 6 ülke daha kısa adı UNRWA olan kuruluşa finansal desteğini durdurduğunu açıkladı.

İddiayı İsrail ortaya atmıştı.

Söz konusu iddianın ortaya atılmasının ardından ABD, Avustralya ve Kanada UNRWA’ya finansal desteklerini askıya aldıklarını açıklamışlardı. Bu ülkelere Britanya, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre ve Finlandiya da katıldı.

UNRWA’nın çalışmaları ve yardımları, Filistinliler için son zamanlarda ise özellikle Gazze’dekiler için kritik önem taşıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guiterres, söz konusu kişilerden 9’unun işten çıkarıldığını, birinin öldüğünü 2’sinin de kimliğinin belirlendiğini açıkladı. Guiterres, BM olarak soruşturmayı yürütecek yetkili makamlarla iş birliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Antonio Guiterres, bir düzine suçlanan kişi için tehlikeli durumda olan on binlerce insanın cezalandırılmaması gerektiğini belirtti. Genel Sekreter, “BM Ajansı çalışanlarının hizmet ettikleri çaresiz nüfusun acil ihtiyaçları karşılanmalıdır” dedi.

Birleşmiş Milletler Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Şefi Philippe Lazzarini ise daha sert bir üslup kullandı. Yardımı kesenleri sorumsuzlukla suçladı. Lazzarini şöyle dedi: “Bölgede özellikle savaş, yerinden edilme ve siyasi krizlerin olduğu bir dönemde, bazı bireylere yönelik suç iddiaları nedeniyle bir teşkilata ve onun hizmet ettiği tüm bir topluluğa yaptırım uygulamak son derece sorumsuzluk olur.” Lazzarini finansal desteği askıya alan ülkeleri kararlarını gözden geçirmeye davet etti.