REUTERS: ABD KONGRESİ’NİN F-16 SATIŞINI ENGELLEMESİ BEKLENMİYOR

0

REUTERS: ABD KONGRESİ’NİN F-16 SATIŞINI ENGELLEMESİ BEKLENMİYOR

ABD’de Başkan Joe Biden yönetimi, Kongre’ye Türkiye’ye F-16 satışından yana olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, TBMM’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasından bir gün sonra Kongre’ye durumu bildiren bir yazı gönderdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan önce de Başkan Joe Biden, Kongre’deki ilgili komite üyelerine mektup yazarak Türkiye’ye F-16 satışını gecikmeden onaylamalarını istemişti.

Söz konusu satış, 40 F-16 uçağı ve 80 F-16 modernizasyon kitini içeriyor ve tutarı 23 milyar doları buluyor.

F-16 satışını onaylaması gereken kilit komitelerden biri olan Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Ben Cardin, Reuters Ajansı’na “Türkiye’nin talebini onaylamam İsveç’in üyeliğini onaylamalarına bağlıydı” dedi. Cardin bazı endişeleri olduğunu ancak Beyaz Saray yönetiminin Türk yetkililerle verimli görüşmeler yaptıklarını bu durumun da kendisini cesaretlendirdiğini belirtti.

ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nde dış ilişkiler komitelerinin liderleri büyük silah satışlarını gözden geçirme yetkisine sahipler; satışları durduracak veya geciktirecek sorular sorabilirler.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, yönetimin silah satışından yana olduğunu resmi yazıyla Kongre’ye bildirmesinden sonra Kongre’deki komitelerden 15 gün içinde itiraz gelmezse satışın onay süreci tamamlanmış oluyor.

Reuters Haber Ajansı’na göre, ABD’li yetkililer, bazı üyelerin Türkiye’ye yönelik eleştirilerine rağmen Kongre’nin her iki satışı da engellemesini beklemiyorlar.