1 metreye yakın kar bulunan Bitlis’te yarın açık havada Geleneksel Altun Kalbur Kış Yüzme Şenlikleri yapılacak.

0

1 metreye yakın kar bulunan Bitlis’te yarın açık havada Geleneksel Altun Kalbur Kış Yüzme Şenlikleri yapılacak.

27 Ocak Cumartesi Günü (Yarın) 7. Geleneksel Altun Kalbur Kış Yüzme Şenlikleri Yapılacak

Beşminare Düşünce Akademisi Derneği tarafından organize edilecek olan şenlikler ile ilgili Düşünce Akademisi Başkanı Serdar Durer şunları ifade etti;

“Bu yıl 7’ncisini organize edeceğimiz Altun Kalbur Kış Yüzme Şenlikleri geçtiğimiz yıllarda çok katılımlı ve eğlenceli geçti. Kış aylarında soğuk sularda yüzmek, son yıllarda bütün dünyada giderek popülerleşen bir aktivite haline geldi.

Bu aktivitenin birçok fiziksel ve zihinsel faydası olduğu düşünülmektedir; Soğuk su, vücudu sıcak tutmak için daha fazla kan pompalamaya teşvik eder. Bu, kan dolaşımını hızlandırır ve kalp sağlığını destekler. Metabolizmayı hızlandırır.

Tabi şunu da belirtmekte yarar görüyorum; soğuk sularda yüzmek, herkes için uygun bir aktivite değildir. Kalp hastalığı, yüksek tansiyon veya diğer sağlık sorunları olan kişilerin soğuk sularda yüzmeden önce bir doktora danışmaları gerekir”

Altun Kalbur Söylencesi

Altın kalbur söylencesine göre; Bitlis’in Mutki yolu üzerinde ihtiyar bir kadın, deve ve koyunlarını otlatıyormuş. Kadın koyunların sütü, yağıyla geçinir. O tarihte bu efsane söz konusu olmadığı gibi, sözü edilen yerde herhangi bir pınar veya su bulunmamaktaymış.

Kendisinin ve hayvanlarının çok susadığını gören bu ihtiyar kadın, ellerini havaya kaldırarak Allah’tan su istemiş ve suyu verdiği takdirde kendisine bir kurban adayacağını söylemiştir.

Allah, kadının dileğini kabul etmiş, şimdiki ismiyle Altun Kalbur suyunu ortaya çıkarmıştır. Bunu gören kadın, başta kendisi, develeri ve koyunları kana kana sulamış, daha sonra otlamaları için serbest bırakmıştır. Kendisi bir kenera çekilerek hamur yoğurmaya başlamıştır. Hamur yoğururken bir tarafının kaşındığını hissetmiş. Kaşınan yerde eline irice bir bit gelmiş. Biti iki elinin baş parmaklarının arasına alarak çıtlatmış ve işte; “Allah yoluna kurban olsun” demiş.

Kadın iki eli hamurun içinde, develeri ve koyunlarıyla beraber taş kesilmiştir. Sözü edilen yerde bugün bile insan ve deve şekillerini andıran kayalar bulunmaktadır.