Köpekler neden kuyruk sallar? Evcilleştirmenin bir yan etkisi mi söz konusu

0

Köpekler neden kuyruk sallar? Evcilleştirmenin bir yan etkisi mi söz konusu

Dört uzman Biology Letters dergisinde kuyruk sallama muamması üzerine bir makale yazmak için bir araya geldi; çünkü bunun neden olduğu hakkında çok az şey biliniyor.

Hollanda’daki Max Planck Psikodilbilim Enstitüsü’nden Dr Taylor Hersh ve ortak yazarları, köpeklerin neden kuyruklarını salladıklarına dair 100’den fazla çalışmayı inceleyerek iki hipotez öne sürdüler.

Her iki öneri de köpeklerin on binlerce yıldır insanlar tarafından nasıl evcilleştirildiği ve yetiştirildiği, yavaş yavaş diğer köpek türlerine göre daha fazla kuyruk sallama eğilimi geliştirdiğiyle ilgili.

“Evcilleştirilmiş ritmik sallama” olarak adlandırılan teorilerden biri, insanların sırf ritmik dizileri sevdiğimiz için kuyruklarını diğerlerinden daha sık sallayan köpekleri nasıl kasıtlı olarak seçtiklerini ayrıntılarıyla anlatıyor.

Uzmanlar, insanların bilinçli ya da bilinçsiz olarak köpekleri bu şekilde yapmalarının nedeninin, iş ritimleri takdir etme konusunda beynimizin yapısından kaynaklandığını öne sürüyor.

Makalede bunun, köpeklerin insanlarla etkileşime girerken neden bu kadar sık ​​kuyruk salladığını açıklayabileceği belirtiliyor.

Alternatif olarak uzmanlar, köpeklerde kuyruk sallamanın evcilleştirme sürecinde arttığını, bunun “uysallık ve uysallık gibi diğer özelliklerin seçiliminin bir yan ürünü” olduğunu ileri sürüyor.

Başka bir deyişle, insanlar köpekleri evcilleştirmeye ve onları evcil hayvan olarak beslemek üzere yetiştirmeye başladığında, kuyruk sallama aslında bir yan etki olarak ortaya çıktı (çok sevimli bir yan etki, ama yine de bir yan etki).

Uzmanlar, kürk renginin açılması, yüz iskeletinin ve diş boyutunun küçülmesi, genel vücut boyutunda değişiklikler, sarkık kulaklar ve kıvrık kuyruklar gibi fiziksel özelliklerin ortaya çıkması ve beyin boyutunun küçülmesi gibi evcilleştirme sürecinden gelecek birçok değişiklik olacağını söylüyor. .

Makale, köpeğin kuyruğunu sallamasının evcil hayvanlarımızda yaygın bir olay olmasına rağmen, bunun bilimsel olarak hala tam olarak anlaşılamadığı ve somut cevaplar için konuyla ilgili çok daha fazla araştırma yapılması gerektiği sonucuna varıyor.

Kuyruk sallama aslında bir köpeğin mutlu olduğu anlamına mı gelir?

Gazete bunun mümkün olduğunu söylüyor ama her zaman değil.

Uzmanlar, bunun olumlu duyguları ve yüksek uyarılmayı gösterebileceğine ve hiçbir zaman korku ya da strese yol açmayacağına inanıyor.

Ancak makale, kuyruk sallamanın aynı zamanda köpekten köpeğe veya köpekten insana bilgi aktarmak için de kullanılabileceğini söylüyor; örneğin köpeğin sakinleşmesini, teslimiyetini veya saldırgan olmayan niyetini göstermek gibi.

Makale referanslarında yapılan bir çalışma, köpeklerin kuyruk sallamayı istek sinyali olarak kullanabileceğini buldu. Örneğin, eğer onlara yemek vermenizi istiyorlarsa, dikkatinizi çekmek için kuyruklarını sallayabilirler.

News Sky