Elon Musk’un Tüm Parasını Harcaması Ne Kadar Sürer?

0

Elon Musk’un Tüm Parasını Harcaması Ne Kadar Sürer?

Elon Musk dünyanın en ünlü ve en zengin girişimcilerinden biri. Diğer şirketlerin yanı sıra Tesla, SpaceX ve X’in kurucusu ve CEO’sudur. Aynı zamanda Mars’ı kolonileştirmek ve insanlığı yok olmaktan kurtarmak gibi iddialı ve ileri görüşlü projeleriyle de tanınıyor.

Peki Elon Musk’un ne kadar parası var ve hepsini harcaması ne kadar sürer? Forbes’a göre, Ocak 2024 itibarıyla Musk’un net serveti 243,46 milyar dolardır ve bu da onu dünyanın en zengin insanı yapmaktadır. Bu onun Finlandiya, Pakistan veya Yunanistan gibi birçok ülkenin GSYİH’sından daha fazla paraya sahip olduğu anlamına geliyor.

Eğer Musk servetini günde 1 milyon dolar harcamaya karar verseydi, servetini tüketmesi 673 yılını alacaktı. Bu ortalama insan ömrünün altı katından fazla. Başka bir perspektife oturtmak gerekirse, eğer Musk 1351 yılından bu yana günde 1 milyon dolar harcamaya başlasaydı bugün hala parası kalmış olacaktı.

Ancak Musk, abartılı harcama alışkanlıklarıyla tanınmıyor. Parasını maddi mal satın almak yerine insanlığa ve geleceğe fayda sağlayacak projelere yatırmayı tercih ettiğini söyledi. Ayrıca servetinin yarısını hayırseverlik amaçlarına bağışlama sözü verdi.

Musk’un parasını harcama yollarından bazıları şunlardır:

– İnsanları çok gezegenli bir tür haline getirmeyi ve Mars’ı kolonileştirmeyi amaçlayan şirketi SpaceX’e fon sağlıyor. SpaceX’in değeri yaklaşık 150 milyar dolar ve yörüngeye 100’den fazla roket fırlattı.

– Sosyal medya platformu Twitter’ı, %9,1 hissesini açıkladıktan ve düşmanca bir devralma tehdidinde bulunduktan sonra 2022’de 44 milyar dolara satın aldı. Şirketin adını X olarak değiştirdi ve tahminen %74’üne sahip.

– Yer altı ulaşım sistemleri kurarak trafik sorunlarını çözmeyi amaçlayan tünel açma girişimi Boring Company’yi desteklemek. Boring Company, 2022’de 5,7 milyar dolarlık değerlemeyle 675 milyon dolar topladı.

– James Bond filmi “Beni Seven Casus”tan bir denizaltı arabası, Los Angeles’ta 70 milyon dolarlık bir malikane ve dört günde tükenen bir alev makinesi gibi en çılgın şeylerden bazılarını satın almak.

Musk ayrıca faturalarını ödemek için ihtiyaç duyduğu miktar dışında herhangi bir hisse senedi, tahvil veya nakde sahip olmadığını söyledi. Tesla hisselerinin yarısından fazlasını 3,5 milyar dolara kadar bireysel krediler için teminat olarak rehin verdi¹. Ayrıca gayrimenkullerinin çoğunu sattığını ve ev sahibi olmak istemediğini söyledi⁷.

Musk’un serveti büyük ölçüde şirketlerinin, özellikle de net varlığının %80’inden fazlasını oluşturan Tesla’nın performansına bağlı. Tesla’nın hisse senedi fiyatı geçtiğimiz yıl önemli ölçüde dalgalandı, Kasım 2021’de hisse başına 1.200 $ ile zirveye ulaştı ve Ocak 2024’te hisse başına 400 $’a düştü. Bu, Musk’un net değerinin piyasa koşullarına ve yatırımcı duyarlılığına bağlı olarak önemli ölçüde değişebileceği anlamına geliyor.

Musk, servetini umursamadığını ve bunu yalnızca hedeflerine ulaşmanın bir yolu olarak gördüğünü söyledi. Ayrıca analize fizik yaklaşımıyla çalıştığını, olayları ilk prensiplere indirgediğini ve oradan mantık yürüttüğünü de söyledi.

Musk’un vizyonu ve yenilikçiliği dünya çapında milyonlarca insana ilham verdi ve ulaşım, enerji ve uzay araştırmaları alanlarını değiştirdi. Hiç şüphesiz çağımızın en etkili ve etkili girişimcilerinden biridir.