BİTTER ÇİKOLATA HİPERTANSİYON RİSKİNİ AZALTIYOR

0

BİTTER ÇİKOLATA HİPERTANSİYON RİSKİNİ AZALTIYOR

Çin’de yapılan bir araştırmada bilim insanları, bitter çikolatanın hipertansiyon riskini azalttığı sonucuna vardılar.

Shaoxing Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Shaoix Halk Hastanesi uzmanlarınca yapılan araştırmanın sonuç raporunda, “Bitter çikolata tüketmenin esansiyel hipertansiyon (altta yatan sebebi bulunamayan yüksek tansiyon) riskinin azalmasıyla anlamlı derecede ilişkili olduğunu bulduk” denildi.

Araştırmacılar, bitter çikolatanın ayrıca venöz tromboembolizm olarak bilinen toplardamarlar içinde kan pıhtısı oluşumu riskinin azalması ile de bağlantılı olduğu sonucuna vardılar.

Çinli 7 uzman Avrupa’daki yüzbinlerce vaka ve kardiyoloji kontrol sonuçlarını incelediler. Araştırmayı yapan uzmanlar, acı çikolatanın hipertansiyon ve venöz tromboembolizm risklerini azatmasını kakao içinde bulunan ve etkili antioksidanlar olarak tanımlanan flavonoidlere bağlıyorlar.

Bitter çikolatanın yarar sağlayabilmesi için içindeki kakao miktarının %70’in üzerinde olması gerekiyor.

Uzmanlar, hipertansiyon riskini azaltmak için sadece bitter çikolataya güvenmenin doğru olmadığını da belirtme gereği duyuyorlar. Ayrıca araştırmanın sadece Avrupalılar üzerinde yapıldığının da göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyorlar.

Araştırmacılara göre, gelecekteki araştırmalar nedensel ilişkiyi pekiştirirse bu, hipertansiyonun önlenmesi veya hastalığın yönetimi için yeni tedavilerin geliştirilmesinde bitter çikolatadan türetilmiş biyoaktif bileşiklerin veya ekstraktların da önünü açabilir.