DANİMARKA’DA “PINGO” TAHTA GEÇTİ

0

DANİMARKA’DA “PINGO” TAHTA GEÇTİ

Danimarka’da Kraliçe II. Margrethe’nin çekilmesinin ardından “Pingo” lakaplı Veliaht Prens Frederik tahta geçti.

Danimarka’da Britanya’da olduğu gibi taç giyme töreni yapılmıyor. Buna ramen dondurucu havada onbinlerce Danimarkalı sade imza işleminin yapıldığı parlamento binasının önündeydi. Kral Frederik’in tahta geçmesi, Danimarka Parlamentosu’ndaki bir odada Kraliçe II. Margrethe’nin tahttan feragat metnini imzalamasıyla gerçekleşmiş oldu. Toplantıya II. Margrethe’nin yanısıra hükümet temsilcileri, Kral Frederik, Kralın Avustralya doğumlu eşi Kraliçe Mary ve tahtın yeni varisi çiftin 18 yaşındaki en büyük oğulları Christian katıldı. İmzalama işleminin ardından Danimarka Başbakanı Kral’ın tahta çıkışını Parlamento balkonu önünde toplanan Danimarkalılara ilan etti. Böylelikle Danimarka’da 900 yıldan beri ilk kez bir tahttan feragat olayı gerçekleşmiş oldu.

Danimarka Kraliçesi ve oğlu Veliaht Prens tahttan feragatin resmileşmesi sürecinde on binlerce Danimarkalıyı selamlayarak yapılacak sade tören için kraliyet arabasıyla parlamento binasına gidiyorlar.

Kraliçe II. Margrethe yılbaşı konuşmasında, canlı yayında sürpriz bir duyuru yaparak tahttan feragat edeceğini, yerini oğlu Veliaht Prens Frederik’e bırakacağını açıklamıştı.

83 yaşındaki Margrethe 52 yıldır Danimarka tahtındaydı. Kraliçe, Avrupa’da en uzun süre tahta kalan yaşayan monark unvanının sahibiydi. Bu unvan ölmeden önce Britanya Kraliçesi II. Elizabeth’e aitti.

Danimarka Kralı Frederik, 1990lı yılların başlarında partilerin prensi lakabıyla biliniyordu. Bu lakap prensin siyaset bilimi dalında üniversite eğitimi almasıyla unutuldu. Frederik Danimarka donanmasındaki görevi sırasında “Pingo” lakabıyla anılmaya başlandı. Bu lakabın sebebi, bir dalış eğitimi sırasında dalgıç elbiselerine su dolması ve o haliyle silah arkadaşlarınca penguene benzetilmesiydi.

Danimarka Kralı Frederik 55, Kraliçe Mary ise 51 yaşında. Danimarkalılar tarafından sevilen çiftin 2 prens 2 prenses 4 çocukları var. Kraliçe Margrethe’nin tahttan çekileceğini açıklamasından sonra Danimarka’da yapılan kamuoyu yoklamasında Kral Frederik %82, Kraliçe Mary ise % 86 onay almıştı.