ABD SAVUNMA BAKANLIĞI: “YEMEN’DE 60 HEDEF VURULDU”

0

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI: “YEMEN’DE 60 HEDEF VURULDU”

ABD ve Britanya’nın Kızıldeniz-Süveyş Kanalı güzergahının güvenliği gerekçesiyle Yemen’deki İran yanlısı Husi hedeflerine yaptığı ortak harekatın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Yemen’deki 16 Husi askeri tesisinde bulunan 60 hedefin 100 mühimmatla vurulduğunu açıkladı. Pentagon’a göre radar sistemleri, insansız hava aracı depolama ve fırlatma alanları, füze depolama ve fırlatma tesisleri ve Husi komuta ve kontrol merkezleri vuruldu.

ABD ve Britanya önderliğinde yapılan ve bazı müttefik ülkelerin de destek verdiği harekatta uçaklardan atılan lazer güdümlü bombalar, ABD savaş gemilerinden ve denizaltılardan atılan güdümlü Tomahawk füzeleri kullanıldı. ABD jetleri bölgedeki uçak gemisinden havalanırken Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne bağlı uçaklarsa Kıbrıs’taki üsten havalanıp operasyonlarını havada yakıt ikmali yaparak gerçekleştirdiler.

Yemen’de Kızıldeniz sahili ve ülkenin batısını elinde bulunduran İran yanlısı Husiler, İsrail-Hamas savaşı başlayınca Hamas’ı desteklemek amacıyla Kızıldeniz-Suveyş Kanalı güzergahını kullanan ticari gemilere insansız hava araçlarıyla, füzelerle saldırmaya başlamıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz ticari güzergahının güvenliği için gerekirse daha fazla askeri eylemde bulunmaktan çekinmeyeceğini söyledi. Ancak Orta Doğu’da genişleyen bir çatışma görmek istemediğini de vurguladı.

ABD, Husilerin askeri kapasitesine zarar verildiğini belirtiyor.

Husiler ise saldırıların örgüt için caydırıcı olmadığını savunuyor.

Husi askeri kanadının sözcüsü saldırılarda 5 kişinin öldüğünü 6 kişinin de yaralandığını bildirdi. 

Yemen’deki iç savaş sırasında merkezi hükümeti destekleyen Suudi Arabistan Husi hedeflerine yönelik olarak yıllarca hava saldırıları yapmış, bu harekatlar Husilerin askeri kapasitesini azaltamamıştı.