UYUDUĞUNUZ POZİSYON KABUS GÖRME İHTİMALİNİN ARTMASINA NEDEN OLABİLİR

0

UYUDUĞUNUZ POZİSYON KABUS GÖRME İHTİMALİNİN ARTMASINA NEDEN OLABİLİR

Sleep and Hypnosis dergisinde yayınlanan bir araştırma , sol tarafına doğru uyuyan kişilerin kabus görme ihtimalinin daha yüksek olduğunu buldu.

Sol tarafta uyuyanların kötü rüya görme ihtimali yüzde 41 iken, sağ tarafında uyuyanların sadece yüzde 15’i kötü rüya görüyordu.

Rüya şifre çözücü Theresa Cheung,
‘Sol tarafta uyumak kabuslarla ilişkilendirilebilir çünkü sol tarafta uyumak kalbe daha fazla stres uygular’ diyor .

‘Stres olduğunda uyku kalitesi düşer ve bunu kabuslar takip eder.’

Örneğin 2018’de yapılan bir  araştırma , sol tarafına uyuyan hastaların kalp aktivitesinde değişiklikler gösterdiğini buldu ve araştırmacılar bunun stresin bir göstergesi olduğunu söyledi. Bunun nedeni, kalbin bu pozisyonda diğerlerine kıyasla çok küçük bir miktarı sola ve sağa kaydırma olasılığının daha yüksek olması.

Bu arada, sağ taraflarında uyuyan katılımcıların kalp aktivitesinde neredeyse hiç değişiklik görülmedi.

Sırt üstü uyumanın da hoş olmayan rüyalara neden olabileceğini söyleniyor:  ‘Gece nefes alma sorunları yaşayan insanların derin uykudan hafif uykuya geçme ve kaygı temalı rüyalar görme olasılıkları daha yüksektir’

Atlanta’daki Kaiser Permanente nöroloji ve uyku tıbbı şefi Dr Lisa Billars, Everyday Health’e bu durumun obstrüktif uyku apnesi (OSA) olan kişilerde yaygın olduğunu söyledi .

‘Bilinen veya bilinmeyen OSA’sı olan kişiler için, sırtüstü (sırt) uyku sırasında apne derecesinin, yan (yan) veya yüzüstü (mide) uyku pozisyonlarına kıyasla daha kötü olması yaygındır’ dedi.

OUA’lı kişilerde hava yolu çöker veya neredeyse çökmeye başlar ve bu, vücutta oksijenin azalmasına ve karbondioksit seviyelerinin artmasına neden olur.’

Bu dalgalanmalar vücudun savaş ya da kaç tepkisini tetikleyebilir. Dr Billars, “Bu fizyolojik tepki stresli olarak deneyimlenebilir veya apne doğrudan boğulma hissine neden olabilir” dedi.

‘Bu senaryolardan herhangi biri rahatsız edici rüyaların veya kabusların gelişmesine katkıda bulunabilir.’

Bayan Cheung ayrıca 2016 yılında Sleep and Hypnosis dergisinde yapılan ve yüz üstü uyuyan lise öğrencilerinin daha ‘güçlendirici’ rüyalar gördüğünü ortaya koyan bir araştırmaya da dikkat çekti.

Bayan Cheung, “Eğer kabus görüyorsanız, uyku pozisyonunuzu değiştirmek rüyalarınızı etkileyebilir, bu yüzden deney yapmak isteyebilirsiniz” dedi.

‘En iyi yaklaşım, sağlıklı nefes almak için ideal olan ve muhtemelen sağ tarafınızda olan ve rüya görmek için potansiyel olarak daha iyi olan bir pozisyonda uyumaktır.’

Ancak kabuslardan korunmak sadece uyku pozisyonunuzla ilgili değildir.

Bayan Cheung, ‘Konu uyku olduğunda en önemli faktör her zaman rahatınızdır’ dedi.

‘Aslında kötü rüyaların içeriğini etkilemenin en iyi yolu her zaman uyku hijyeninizle başlamaktır.

Dailymail