Araştırma: Çalışanların işyerinde akıllı telefon kullanmaları performanslarını etkilemiyor.

0

Araştırma: Çalışanların işyerinde akıllı telefon kullanmaları performanslarını etkilemiyor.

Galway ve Melbourne  Üniversitelerinden araştırmacılara göre, bu durum aslında stresi azaltmaya yardımcı oluyor .

Araştırma, küresel bir ilaç şirketinin Avrupa şubesinde gerçekleştirildi.

Şirket, çalışanların tehlikeli kimyasallar üzerinde çalışırken dikkatlerinin dağılması endişesi nedeniyle 1990’lı yıllarda sağlık ve güvenlik nedenleriyle kişisel telefon kullanımını yasaklamıştı.

Personel, yasağın kendilerini kopuk hissetmelerine neden olduğunu iddia ederek memnuniyetsizliğini dile getirmişti.

Üst düzey yönetim ayrıca yasağın şubenin teknofobik olduğu algısına katkıda bulunduğunu ve şirketin diğer şubelerine karşı rekabet gücünü engellediğini vurguladı .

Araştırma öncesinde sadece üst düzey yöneticilerin kişisel cep telefonlarını işe getirmelerine izin veriliyordu.

Araştırma, bir yıl boyunca yeni esnek politikadan yararlanan ve işteyken kişisel akıllı telefonlarını kullanan yaklaşık 40 çalışanı izledi.

Akıllı telefonun dikkat dağıtması ve odak kaybı korkusuna rağmen, akıllı telefon yasağı kaldırıldığında iş performansı düşmedi.

İş-yaşam çatışması: İşin talepleri ile kişisel yaşam arasındaki algılanan çatışma, telefonlarına erişimi olan çalışanlar için olmayanlara kıyasla önemli ölçüde azaldı.

Telefona erişimi olan çalışanlar aynı zamanda gün içinde aile sorunlarına da yardımcı olabildiklerini ve bu sayede eşlerinin üzerindeki baskının azaldığını belirtti.

Kişisel iletişimin gün içine yayılması, çalışanların işten sonra telefonlarını açtıklarında bunalmamaları anlamına da geliyordu.

Bu alanda daha önce yapılan pek çok araştırma, işyeri dışındaki işle ilgili iletişimlere odaklanmış olsa da; bu çalışma ise tam tersini yaparak işyerindeki kişisel iletişime odaklandı.

Katılan üniversiteler, bulguların çığır açıcı olduğuna ve teknoloji ile iş-yaşam dengesi arasındaki etkileşimin anlaşılmasına katkıda bulunacağına ve aynı zamanda daha sağlıklı ve daha dengeli bir çalışma ortamı geliştirmeyi amaçlayan kuruluşlar için pratik bilgiler sunacağına inanıyor.

‘İşyerinde akıllı telefonları yasaklamak yerine, bu şirkette akıllı telefonların piyasaya sürülmesini takip etme konusundaki deneyimlerimiz, şirketin akıllı telefon davranışlarına ilişkin beklentilerinin bilindiği bir organizasyonel iklim oluşturmak, örneğin akıllı telefonların bu şirkette piyasaya sürülmesini sağlamak daha etkili bir strateji olabileceğini öne sürüyor.

‘Yöneticiler, akıllı telefon yasağını zorlamanın istenmeyen sonuçlarının farkına varmalıdır.’